Взривове разтърсиха Балтийско море и бяха установени необичайни изтичания на газ от двата газопровода, минаващи по дъното на Балтийско море и свързващи Русия с Германия - "Северен поток-1" и "Северен поток-2".
Датската министър-председателка Мете Фредериксен каза, че ръководеното от нея правителство смята, че течовете са резултат от "преднамерени действия" на неизвестни извършители, предаде Асошиейтед прес. "Не става дума за случайна авария", заяви тя на пресконференция, но добави, че Дания засега няма информация кой може да стои зад това, съобщи Би Би Си.
Други европейски лидери и експерти казаха, че може би става дума за саботаж на фона на енергийния конфликт с Русия, провокиран от войната в Украйна.
Утре датският министър на отбраната Мортен Бьодскоу ще замине за Брюксел, за да разговаря за течовете на газ с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Външният министър на Дания Йепе Кофолд каза, че според датското разузнаване няма увеличена военна заплаха за Дания след трите теча в двете тръби на "Северен поток", които са пълни с газ, но не го доставят за Европа.
Първата експлозия бе засечена от шведски сеизмолози в понеделник югоизточно от датския остров Борнхолм, а втората, по-силната - станала вечерта на същия ден североизточно от този остров, е била като земетресение с магнитуд 3,2.  Трусовете са били регистрирани и в Дания, Норвегия и Финландия. 
Изтичанията на газ бяха установени преди днес да бъде открит алтернативен газопровод от Норвегия за Полша, минаващ през същия сектор на Балтийско море. На откриването на "Балтийския газопровод" полският премиер Матеуш Моравецки нарече случилото се "диверсия" и заяви, че това може би е "нова крачка в ескалацията на войната в Украйна". "Ерата на руското господство в газовата сфера завършва", обяви Моравецки и добави, че това е била "ера, белязана от шантаж, заплахи и изнудване".