За мен това е първи успех за прокуратурата и МВР, защото състав от по-горна инстанция потвърди присъдите на "Килърите" за организирана престъпна група за изпълнение на мокри поръчки. Това заяви пред бТВ заместник-главният прокурор Ася Петрова.

Тя се похвали, че в последния технически доклад на ЕК това дело е посочено като единствен и съществен момент в противодействието на организираната престъпност. "Тези присъди са пореден успех", каза Петрова.

Запитана дали върху нея е оказван политически натиск, тя отговори: "Никога не съм твърдяла, че спрямо мен е оказван политически натиск. Наскоро споделих част от действия, които бяха извършени спрямо мен и които действия биха могли да се определят като опит за въздействие върху мен и върху решенията ми като прокурор по това дело. Вече бях изслушана в Етичната комисия към ВСС за действията на Камен Ситнилски, предприети спрямо мен поради задържането на един човек по делото "Килърите". Вече компетентен е ВСС да се произнесе по моите твърдения", заяви Петрова.

Тя съобщи, че е установен собственик на автомобил, който я е следял, но не са установени лицата, управлявали автомобила. Тя каза, че колата я следяла повече от година. "Спрямо мен повече от година се води сериозна агресивна компроматна война от медийна група и това беше част от тази война. Съобщавам фактите, изводите вие си ги правете. Принципно нямам впечатление за мен някой да е бил от медиите по-благосклонен, тъкмо обратното", добави Петрова.

За това, че Делян Пеевски съобщи, че преди време е провел разговор с Цветан Цветанов, който го е молил за медиен чадър върху определени хора, а на тази среща Сотир Цацаров се появил и тогава Цветанов настоявал Петрова да е заместник на Цацаров, Петрова каза: "Не мога да коментирам срещи, на които не съм присъствала. Няма как да знам, че такива срещи са факт. Още по-малко мога да знам какви са били темите, обсъждани на тези срещи".

Попитана дали някой е оказвал натиск върху Цацаров, Петрова посочи, че главният прокурор вече е дал ясен отговор. "Мога да кажа, че на мен лично главният прокурор ми се обади и ми предложи да заема този пост и аз приех. Предложението на г-н Цацаров беше за това дали аз ще приема да стана негов заместник", повтори Петрова и допълни, че няма прескачане на постове.

На въпрос дали е протеже на Цветанов, тя отговори: "Не съм ничие протеже. Не искам да изпадам в коментар на политици. Не е редно прокурор да коментира изявления на политици".

Петрова отново се върна на делото "Килърите" и заяви, че никога досега прокурорската институция не е била поставен пред такова огромно изпитание - да разобличи, да предаде на съд организирана престъпна група, търгувала с човешкия живот. "Това е важно за мен", подчерта зам.-главният прокурор.

Запитана за посещението й в САЩ и за Цветанов, който беше там 17 дни, а е отчел само два дни, Ася Петрова каза, че нейното работно посещение в САЩ е изпълнение на неин служебен ангажимент по силата на заповед на главния прокурор, тогава Борис Велчев. "В заповедта бяха посочени изрично целите на това работно посещение и разноските. Бяха посетени институции в САЩ, имах среща с главния прокурор и неговите заместници там, темата беше взаимодействието между институциите във връзка с противодействието на организираната престъпност", каза Петрова. Тя заяви, че не е нощувала в хотела, в който е бил Цветанов в САЩ – "Хей Адамс".

"Аз не мога да отговаря на въпроса кой плаща за тези пътувания. Моят времеви период на командировката не съвпадаше с времевия период на г-н Цветанов. Аз бях в САЩ 13 дни. Темата за моето участие в това работно посещение в САЩ се преекспонира. Повече от година и половина съм в обяснителен режим, а по отношение на други лица, визирам не само магистрати – депутати и министри - те също имат задгранични пътувания, включително в САЩ, а при тях не се появява такъв интерес. Моето обяснение е свързано с клеветническата кампания, която се води срещу мен. Това е свързано с пряката ми дейност като прокурор, а не като зам.-главен прокурор. Убедена съм, че рано или късно истината ще излезе наяве", подчерта Петрова.