Българинът Иван Димов ще прослави България, като обиколи света по вода с малка лодка и така ще опита да влезе в световните рекорди на Гинес.

През 90-те години мореплавателят напуска България и се установява в Италия, където живее до днес. Приключението му започва от Франция, за да "хване ветровете", нужни му за осъществяване на екстремната мечта.

Стартът на начинанието на българина, с който осем месеца ще тръпне цяла България и изобщо цял свят, се дава тази есен. "Светът не познава океана. От Земята е разкрито почти всичко, от океана почти нищо. 10% от него са познати на хората", каза Иван, който живее в Тоскана, където от години се занимава с ветроходство. "Ще измина 28 000 мили. Това са около 54 000 километра, които ще бъдат изминати със средна скорост между 4 и 6 възела за осем месеца. С това ще подобря световния рекорд на Гинес, който е 268 дни, но с по-голяма лодка. Така че моят рекорд, какъвто и да е, ще бъде валиден", сподели Иван.

Лодката му е дълга само 5,18 метра. "Искам да докажа на всички мореплаватели, че малката лодка може да бъде еднакво сигурна, както голяма лодка при бурно море. Желая да постигна нещо, което е извън нормалното, а за това трябва да направя нещо екстремно. С петметрова лодка никой не се е пробвал", хвали се Иван.

Официалното пускане на плавателното му средство на вода ще бъде през март в Италия. Следват тренировки за оцеляване, които са по-скоро технически. "Трябва да свикна с нея. Тя трябва да стане продължение на ръката ми, на краката ми. Така както мога да управлявам себе си, трябва да мога да мога да управлявам нея. Тя трябва да стане част от мен и аз част от нея. Девет месеца трябва да сме заедно", добави Иван.

Въпреки невъобразимата си амбиция да покори вълните, Иван не крие страховете си. "Само лудите не се страхуват. Разбира се, че се страхувам, но не отивам да се боря с океана. Отивам да живея с него", споделя той.

Трудно е да се каже кое е най-голямото изпитание в океана за него. "Мисля, че най-трудният момент ще ми бъде под 40-ия паралел, когато преминавам нос Хорн. Той винаги е бил трън в окото на всички. Там океанът се променя за минути. Вятърът е 50 възела, това са 90 км/ч постоянен вятър и вълни от десет метра. Случва се хора да го минат и на спокойно море, но това е веднъж на хиляди случаи", споделя опасенията си смелчагата.

Независимо от това Иван се чувства подготвен. "Да си подготвен физически няма смисъл. Готов съм по-скоро психически. Страхувам се от връщането, тъй като ще живея на много тясно пространство и като се върна ще трябва да се науча да ходя, да ям, да живея, както живея сега. Режимът ми там ще бъде един час сън, два часа буден. Пробвам го и сега, но не за повече от седмица, тъй като имам работа. Трябва да завърша всичко по проекта", обясни Иван.

В открито море той ще бъде напълно сам. Пред камерата ни сподели, че ще разчита единствено на двете си ръце. "Ще имам телефонна връзка с околния свят. Осигуриха ми всички морски телекомуникации. Ще имам връзка с 64 сателита. Маршрутът ще бъде обозначен. На всеки две мили има уред, който изпраща сигнал и казва къде съм. Мърдане от маршрута няма. Ще го заснема за себе си", споделя мореплавателят, който смята след обиколката да дари пари на болни деца от рак.

"Искам да помогна на деца, болни от рак. Не мога да ги излекувам, но искам да направя нещо за тях. В крайна сметка аз по-богат няма да стана, по-беден също, така че трябва да имам някаква цел", споделя Иван. Ние му желаем попътен вятър.