През последните шест години в Черна гора се случват много опасни явления и прецеденти, като нейният демократичен ред се подкопава най-вече чрез временно или постоянно блокиране на институциите, посочва Центърът за демократичен преход (ЦДП). Това предаде за БТА черногорската агенция МИНА.
Изпълнителният директор на ЦДП Драган Копривица твърди, че политиците са основно отговорни за този процес, както тези, които са били във всички парламенти, така и тези в правителствата и в институциите, вземащи решения. 
ЦДП заяви, че в желанието си да повиши осведомеността за тази изключително опасна тенденция, от Центъра те ще започнат поредица от публикации, озаглавени „Подкопаване на демокрацията в Черна гора“. 
 „Нашата цел е да докажем, че значително мнозинство от политиците работят директно срещу институциите на собствената си страна, като не зачитат Конституцията, която са приели, и не изпълняват отговорностите, предвидени от този акт“, каза Копривица.
Според него по този начин политиците пряко възпрепятстват процеса на присъединяване към ЕС, както и демократичното развитие на обществото и защитата на основните принципи на доброто управление.
Копривица каза, че в ЦДП са анализирали мандати, бойкоти, злоупотреби с власт, блокади, поемане на правомощия, унизяване на институции и други явления, които не подхождат за държави и общества, характеризиращи се като демократични.
 „Чрез 15 примера ние показваме само основни случаи за подкопаване на нашия конституционен ред от политическите елити, съзнавайки, че те са били значително повече през предходните няколко години“, каза Копривица.
Според него в момента се случва една от най-впечатляващите ситуации, защото парламентът иска да отстрани президента на страната без решението на Конституционния съд, докато президентът намеква, че може сам да започне процеса по разпускане на парламента .
Копривица каза, че общото за всички случаи е лицемерното поведение на политиците: публично утвърждаване на евроинтеграцията и демократичните принципи, от една страна, и същевременно пълното им унищожаване чрез непрекъснато оправдаване и търсене на фалшиви алибита за тяхното (без)действие.
(Новина, избрана от черногорската агенция МИНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)