Япония се прощава днес с бившия премиер Шиндзо Абе, който бе убит през юли, предадоха световните агенции.
Около 4300 души, сред които 700 чуждестранни представители, се очаква да присъстват на държавното погребение на най-дълго управлявалия министър-председател в историята на страната. Церемонията, която няма да бъде религиозна, ще започне в 8 ч. българско време и ще продължи час и половина.
Убийството на 67-годишния Абе, който бе застрелян на предизборен митинг на 8 юли, шокира Япония и целия свят. Заемал премиерския пост на два пъти общо повече от осем години (през 2006-2007 г. и 2012-2020 г.), той бе най-известният политик, както в национален, така и в международен план. Шиндзо Абе ще остане в историята с активната си външна политика и със стимулирането на икономика чрез бюджетни разходи и количествено облекчаване (т. нар. Абеномика), отбелязва Франс прес.
Япония обаче съвсем не е единна днес в скръбта си за Абе, като през последните седмици има остра полемика по въпроса и протести. Покойният бивш японски премиер бе мразен от мнозина заради своите ултралиберални в икономически план и националистически възгледи, желанието си да ревизира пацифистката конституция на страната и замесването му в голям брой политическо-финансови скандали, отбелязва още АФП.
Мотивът на убиеца на Абе - предполагаемите му връзки с Църквата на обединението (основана, от преподобния Муун), обвинявана в оказване на силен финансов натиск върху своите членове - опетниха още повече имиджа на бившия японски премиер в очите на неговите критици.
Мерките за сигурност в Токио днес са изключително строги. В японската столица са разположени до 20 хиляди полицаи, около 2500 от които бяха командировани от провинцията, посочва Ройтерс.
Няма как и да е иначе при толкова много височайши чуждестранни гости. Сред тях са вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, изброява агенция Киодо.
Това е едва второто държавно погребение в Япония след края на Втората световна война. Първото е на друг бивш премиер - Шигеру Йошида, който през 1967 г. е удостоен с тази чест заради заслугите си за следвоенното възстановяване на страната.