Правителството на САЩ наложи днес санкции срещу босненска прокурорка, която е обвинявана, че е замесена в корупция и подкопаване на демократичните процеси на Западните Балкани, съобщи Асошиейтед прес.
Американското министерство на финансите обяви, че неговата Служба за контрол на чуждестранните активи е наложила санкции срещу босненския държавен прокурор Диана Каймакович, която определя като „безсрамно корумпиран прокурор с връзки с криминални организации“.
Според американското финансово министерство Каймакович е била идентифицирана в рамките на мащабна операция срещу организираната престъпност и трафика на наркотици в Босна и Херцеговина. Разследващите са анализирали криптирани разговори, в които Каймакович се споменава като работеща в полза на трафиканти на наркотици и други престъпници. Твърди се, че тя е помагала за укриване на доказателства, възпрепятствала е повдигането на обвинения и е подкрепяла престъпна дейност срещу лична облага, а също така е блокирала разследвания срещу нейните криминални връзки.
„Диана Каймакович продължава да подкопава демокрацията и върховенството на закона в Босна и Херцеговина“, казва американският зам.-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън в изявление.