Гражданите на Куба одобриха на необичаен референдум радикален "семеен закон", който разрешава на еднополови двойки да сключват брак и да осиновяват деца, и който предефинира правата на децата и на бабите и дядовците им, предаде АП. 
Законът, който съдържа повече от 400 члена, е утвърден с 66,9% от гласовете, съобщи днес председателката на националната изборна комисия Алина Балсейро Гутиерес.
Предложената реформа среща силна съпротива от разрастващото се евангелистко движение в Куба и от мнозина други кубинци. Правителството проведе широка кампания в подкрепа на закона, включваща митинги из страната и публикации в медиите.
Навият семеен кодекс позволява сурогатното майчинство, дава повече права на дядовците и бабите по отношение на внуците им, осигурява защита на възрастните и предвижда мерки срещу насилието по полов признак. Докато гласуваше в референдума, президентът Мигел Диас-Канел - вносител на законопроекта, призна, че въпреки широката подкрепа за реформата, все още има неразбиране сред част от населението по някои въпроси.