Докладчикът на Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон коментира подписването на плана за консултации между министерствата на външните работи на Сърбия и Русия за следващите две години и нарече това споразумение "сериозен скандал", съобщава сръбският информационен сайт Нова.рс.
"Това е сериозен скандал. В разгара на бушуващата война министерството на външните работи на Сърбия подписва план за бъдещо сътрудничество с руския агресор. Или може би това е просто сигнал за нас да замразим преговорите за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз, защото влизането в ЕС не минава през Москва", написа фон Крамон в Туитър.
Външните министри на Русия Сергей Лавров и на Сърбия Никола Селакович подписаха в Ню Йорк план за консултации между министерствата на външните работи на двете страни за следващите две години.
Планът беше подписан в кулоарите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, а министерството публикува в Туитър видео от подписването и размяната на документа, който, съдейки по видеото, е подписан в помещенията на руската мисия в ООН, отбелязва Нова.рс.
Сръбската опозиционна Партия на свободата и справедливостта осъди подписването на този план, като посочи, че "нашият министър пъха пръст в окото на целия цивилизован свят и подписва споразумение, което не трябваше да бъде подписано", както и че по този начин правителството нарушава позицията на Сърбия по отношение на Косово.
"Невероятно е, че в момент, когато целият свят следи със страх ходовете на Москва, които застрашават световния мир, докато от месеци гледаме ежедневните страдания на украинския народ, нашият министър в последните дни от мандата си сключи споразумение за разширяване на консултациите с държава, която пряко нарушава Устава на ООН и възнамерява да анексира територията на друга международно призната държава", се посочва в изявлението на партията, цитирано от Нова.рс.