Гърция, Италия, Белгия и Полша, изпратиха писмо до Европейската комисия преди срещата на министрите на енергетиката на ЕС в петък относно предложеното ограничение на цените на природния газ, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
Според чернова, видяна от АНА-МПА, в писмото се посочва, че таванът може да бъде проектиран по такъв начин, че да гарантира сигурността на доставките и свободния поток в Европа, като в същото време отговаря на общата цел за намаляване на търсене на природен газ. Досега 11 държави подкрепят това.
Освен четирите страни членки на ЕС, изпратили писмото (които осъществиха координацията и приемането на обща линия), подкрепа изразиха Румъния, Малта и други, макар и с известни модификации. Обсъждането на предложенията все още продължава и може да има промени.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)