Цената на коргитата скочи след смъртта на британската кралица Елизабет Втора. Това беше любимата порода кучета на покойния монарх, съобщава АФП. 
Кралица Елизабет Втора, която почина на 8 септември т.г., притежаваше около тридесет коргита през живота си. Сега развъдниците на тази порода кучета регистрират огромно търсене. Според говорител на сайта за продажба на животни „Пет фор хоум“ цената е скочила двойно в рамките на три дни. За първи път е премината границата от 2780 евро. 
Сайтът регистрира десет пъти по-засилено търсене на коргита в сравнение с минали периоди. Рекордният интерес надминава този по време на пандемията от новия коронавирус. Тогава също имаше пик в закупуването на домашни любимци. 
Коргито е малко куче с остри уши и дълго тяло. Покойната кралица отгледа цели поколения от тази порода. Особена слабост имаше към разновидността корги Пембрук. Кралицата дори създава кръстоска между корги и дакел – дорги. 
Първото корги на Елизабет Втора – Сюзан, е подарък за 18-ия рожден ден на бъдещата кралица. Оттогава популацията им е набъбнала с 56%. Кучетата от любимата порода на кралицата са натрупали и допълнителна популярност след сериала „Короната“(„ The Crown“), който проследява живота на Елизабет Втора.
Към момента на смъртта си тя е притежавала две коргита – Мик и Санди. Кучетата на кралицата присъстваха на погребалната церемония. Коргитата наблюдаваха траурния кортеж, ескортирани от двама пазачи. 
Мик и Санди бяха осиновени от принц Андрю, вторият син на покойната Елизабет Втора.