Руският газов гигант "Газпром" може да намали или изцяло да прекъсне доставките на газ за Молдова от 1 октомври. Страната търси алтернативни енергийни източници, каза президентът Мая Санду, цитирана от Ройтерс.
Молдова, една от най-бедните страни в Европа, е силно зависима от руския газ и е силно засегната от скока на цените на синьото гориво след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва агенцията.
"Нямаме доверие, че "Газпром" ще продължи да доставя газ за Молдова след 1 октомври. От тази дата цената за Молдова по настоящия договор трябва да бъде значително по-ниска", съобщи прозападният президент Санду. Тя не обясни защо "Газпром" би предприел подобен ход. 
По-рано властите в Кишинев заявиха, че руската компания може да спре газа, ако не бъде изпълнено едно от договорните условия - завършване на одита на натрупания дълг на Молдова към доставчика. Задълженията се оценяват на 709 милиона долара.
Цената на синьото гориво в Молдова варира въз основа на спотовата цена за газ и петрол. От 1 октомври обаче формулата, използвана за изчисляване на цената, ще се промени.
В момента формулата включва 70 на сто спотовата цената на газа и 30 на сто стойността на петрола. От 1 октомври ще настъпи промяна - 70 на сто на цената на петрола и 30 на сто на спотовата цена на газа.