Звеното за производство на батерии "ПауърКо" (PowerCo) на германския автомобилостроителен гигант "Фолксваген" (Volkswagen Group) и белгийската компания за добив, преработка и търговия с черни и цветни метали "Юмикор" (Umicore) обявиха създаването на съвместно дружество за доставката на материали, необходими за производството на батерии, предаде ДПА.
Целта на "ПауърКо" и "Юмикор" е да инвестират 3 милиарда евро, за да гарантират доставките на достатъчно суровини за производството на 2,2 милиона електрически автомобила до края на десетилетието.
Съвместното дружество, което ще бъде базирано в Брюксел, се създава, за да осигури доставки, необходими за работата на заводите за клетки за батерии, които "Фолксваген" планира да изгради в Европа.
Новата компания ще осигурява предимно катоди и суровини за произовдството на батерии, с обща мощност от 160 гигаватчаса.
Заедно със свои партньори "Фолксваген" планира да произвежда батерии за електрически превозни средства с обща мощност от 240 гигаватчаса годишно. До края на десетилетието се очаква производството да се извършва в 6 завода в Европа.