Сточна гара отваря врати за квартален панаир тази събота  като кулминация на форума "Зеленият преход на гарите". Събитието включва разнообразна програма от събития и активности за малки и големи с вход свободен, казват организаторите.
Всички посетители ще могат да разгледат и обсъдят резултатите и предложенията от всички експертни дискусии и работилници за устойчиво развитие на терените от Сточна гара до гара Подуяне, и да се включат в процеса със свои предложения и идеи. Организаторите планират храна, напитки, музика и танци, работилници за деца и възрастни и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти. 
През целия ден в сградата ще има изложение на артисти, занаяти и малки бизнеси от квартала, организирано в партньорство с независимото културно пространство Culture Lab, което приютява десетки ателиета и пространства за изкуство в непосредствена близост до Сточна гара. Участници в изложението са нестандартните осветителни тела на Welding King, скулптурите от суровини и подръчни материали на Looneytools, студиото за ръчно изработени ножове и брадви “Дребосъците на Иво”.

Изложението представя още работата на Чудомир Драгнев, Иво Ангелов, Надин Стоянова, Христо Иванов, Лусия Медзикян, Кирил Станоев, Васил Василев, Васил Братанов, Пламен Иванов, Ален Каранфилян, Крум Вълков, Илия Коровесис и 140 Ideas.
Предвидена е интерактивна работилница “Озеленяваме заедно” с беседа и разходка за малки и големи, и заснемане на растителни видове с Botanic Lab. Всички посетители могат да научат повече за градската растителност и да се включат в мащабното картиране на дърветата и растенията на София на интерактивната дигитална карта на "Едно дърво".
Граждани, специалисти и ландшафтни архитекти ще имат възможност да станат част от създаването на иновативна концепция за използване на градската растителност в района на Сточна гара - зона, която според организаторите крие невероятен потенциал за зелени градски активности и може да се превърне в ключова точка за развитие на ландшафтното богатство на София. Работилницата е с предварителна регистрация на линка.
Работилницата “Строим заедно” е организирана с други съседи от квартала. Заедно с тях участниците могат да се включат в създаването на градски мебели, с които да се облагороди входа на сградата на Сточна гара. Използвайки дори най-незначителни на пръв поглед остатъци, изхвърлени от предприятия за масово производство, те създават мебели-уникати, които надхвърлят очакванията и стимулират нови открития. В работилницата ще се сътвори пейка, проектирана с използване на индустриални материали, откри в района. 

В детската архитектурна работилница “Игра в града” малките посетители ще говорят за техните любими места за игра в София, ще разглеждат различни примери от света и ще обсъждат как би изглеждало идеалното пространство за игра. Всеки ще може да сподели мнението си и да предложи конкретни идеи, като направи рисунка върху снимки на различни места около Сточна гарата и зелените терени покрай жп релсите. Накрая всяко дете ще може да създаде модел на мечтаното място за игра, използвайки рециклирани материали и да сподели своята история. 
През целия ден в сградата на Сточна гара ще има културна програма, организирана в партньорство с фондация “Убежна точка”.
Посетителите могат да изпитат въздействието на танца във виртуална реалност с късометражния VR танцов филм на Саша Хаджиева - Control. ще има танцова работилница за суинг със Swing Society, джаз концерт на Georgia Pavlova Trio и на финала - фънк и соул DJ сет на DJ Kool Bum Phunk.