Република Северна Македония няма да признае резултатите от референдумите в  Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области за отделяне от Украйна, заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Според него референдумите са прецедент, а нарушавайки международното право,  Русия застрашава европейската архитектура за сигурност, което е риск за нови конфликти и тъкмо по тази причина е важно Украйна да спечели.
„В социологическите проучвания виждам, че 25 процента от гражданите в Северна Македония смятат, че руската агресия в Украйна е оправдана, смятайки, че това е битка между два полюса, а ние сме неутрални. Ние не сме неутрална страна, ние сме пряко застрашени от разрушаването на международните принципи”, каза Османи на пресконференция след завръщането си от заседанието на Общото събрание на ООН. 
По думите му в отношението към Северна Македония по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е забелязал качествена промяна и от държава, която търси подкрепа за позицията си, тя вече е третирана като страна, от която се търси подкрепа.