Американският посланик в Белград Кристофър Хил поиска днес обяснения от Сърбия във връзка с подписаното в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН споразумение с Русия, предаде Танюг.
"Бихме искали да чуем обяснение за това какъв е този документ. По време на тази сесия на ООН в САЩ имахме добри преговори със Сърбия, чухме за този документ едва след това и очакваме обяснения за него", каза Хил. По-рано днес премиерът Ана Бърнабич заяви, че Сърбия се е озовала под силен натиск от страна на ЕС след изказването на президента Александър Вучич на Общото събрание на ООН. Натискът се усили и заради подписването на план за консултации между външните министерства на Сърбия и Русия, който още няма юридическа сила, тъй като не е приет от правителството на Сърбия, добави тя.  Не беше добър момент за Сърбия да подпише споразумение за сътрудничество с Русия в Ню Йорк, се съгласиха Слободан Зечевич от Института за европейски изследвания и Душко Лопандич, бивш дипломат и член на движението "Сърце", отбелязват те за вестник "Данас".
Лопандич каза пред регионалната телевизия Ен1, че споразумението, подписано от външните министри Сергей Лавров и Никола Селакович, е "незначително споразумение по отношение на съдържанието", но проблемът е, че е подписано в момент, когато Русия ескалира агресията си срещу Украйна, като мобилизира допълнителни войски и заплашва с ядрена катастрофа в изказвания, които карат всички да се тревожат.
Освен споразумението по енергийните въпроси, няма причина да подписваме нещо с Русия и трябва да се върнем към пътя, по който тръгнахме преди 20 години - интеграция в ЕС, каза Лопандич.
Слободан Зечевич от своя страна очаква през следващия месец да има много силен натиск върху Сърбия да наложи санкции на Русия.
Хората виждат за какво става дума, а именно, че всеки сръбски национален интерес е бил "потъпкан през последните 20 години" и че "Западът никъде не се е застъпил за Сърбия", каза Зечевич.
Оттук и отношението на Сърбия, която рационално знае, че има място в ЕС, но когато види последствията, свързани с нейните национални интереси, се обръща към Русия, каза той.