Малките предприятия се нуждаят от навременно подсигуряване на финансов ресурс, за да имат поощрение да инвестират в разработването на нови продукти. Това каза Румен Радев, член на Управителния съвет на Института за устойчив преход и развитие, на форум на високо равнище в София на тема "МСП, предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход", който е организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). БТА е медиен партньор на срещата.
Друг проблем за малките фирми е свързан с възможностите за достъп до човешки ресурс с висока квалификация. Обикновено в микро или малките предприятия, които са семеен тип, разполагат с такива кадри, когато някой член на семейството е получил такова образование, допълни Радев и изтъкна, че голяма част от кадрите с висока специализация предпочитат реализация в големи и утвърдени компании. По тази причина той смята, че е необходима поощрителна политика за такива кадри по отношение на малките фирми.
Тези две условия са важни за утвърждаването на качествена и устойчива развойна дейност при този тип предприятия, каза Радев.
Той цитира данни за 2021 г., според които по отношение на цифровизацията МСП са относително добре. Нещата стават рязко зле, когато говорим за инвестиции в развойна дейност и в разработване на нови продукти, каза експертът.
По думите му и МСП имат иновационна активност, имат желание, но реалните пари, които са вложени, показват друга картина. Всяко трето от микро и малките предприятия е иновационно активно, всяко пето от тях има интерес към продуктови иновации и бизнес иновации. При големите предприятия този дял е между 64 и 77 процента, като при тях продуктовите иновации са малко по-ниски. Делът на оборотите от продажбата на нов продукт или на усъвършенстван при микро предприятията е 3,8 на сто, в големите - не достига 5 процента. При 1 милион евро оборот при микро и малките предприятията едва 38 000-40 000 евро от тях идват от този вид нов продукт, каза експертът.
Разходите за развойна дейност за микро, малки, средни или големи предприятия са балансирани. Съотнесени обаче към оборотите тези разходи  показват друго: при микро и малките предприятията - 0,1 процента, при средните - 0,2 на сто, при големите - 0,4 на сто. Това означава, че от 1 милион евро едно микро предприятие инвестира обороти под 1000 евро за развойна дейност, обясни експертът.