Само 14 процента от жените, които имат връзка или брак, използват контрацепция, която със сигурност предпазва от непланирана бременност. В периода от 2011 г. до 2018 г. в Република Северна Македония е намаляла употребата на съвременна контрацепция, включително на оралната контрацепция и спиралата, като през 2018 г. само 10 на сто от двойките са използвали мъжки презерватив, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Това бе подчертано днес на конференцията на тема "Контрацепцията в позитивния списък! Защо все още не сме готови?", организирана от неправителствената организация ХЕРА, по повод 26 септември - Световен ден на контрацепцията.
"Въпреки десетилетните усилия на правителството в страната все още няма нито един контрацептив в позитивния списък на лекарствата, които се поемат от касата. Чрез правителствената програма за орална контрацепция, спирали или презервативи се осигуряват само за ограничен брой жени от социално уязвими категории, както и за жени с повторни аборти", каза Драгана Каровска-Чемерска, програмен мениджър в ХЕРА.
Каровска-Чемерска казва, че е притеснително и това, че през 2018 г. тази програма е обхванала около 150 жени, а през 2022/2021 г. броят на жените е намалял до 50.
"За сравнение, в младежките центрове ХЕРА, където има и безплатна контрацепция, контрацепция се осигурява средно на 500-600 жени годишно", допълни тя.
Според д-р Ана Данева-Маркова финансово-икономическите бариери затрудняват достъпа до контрацепция, особено за младите хора или хората с по-ниски доходи. Тя казва, че е необходимо държавата да осигури безплатна контрацепция или субсидии за определени категории граждани.
"Що се отнася до класирането на страната в рамките на Европа, в петте налични категории на атласа Северна Македония е в категорията "слаби", информира д-р Данева Маркова и добави, че достъпът до съвременна контрацепция намалява майчината смъртност с 25 процента, а смъртността на новородените с 20 процента.
Някои методи за контрацепция, както посочи тя, намаляват случаите на ХИВ и полово предавани инфекции, а адекватното познаване и използване на контрацепция предотвратява непланираната бременност.
Мария Ристевска, изпълнителен директор на Центъра за изследване и правене на политики и автор на анализа "Отговорните фактори са съгласни, че презервативите трябва да бъдат безплатни и достъпни за всички в здравните заведения, а противозачатъчните хапчета да са включени в позитивния списък на лекарствата", казва, че чрез използване на методи на интервюта с представителна извадка от народни представители в парламента се е установило, че депутатите, въпреки различните идеологически възгледи, са съгласни, че контрацепцията е право на жените и мъжете и те трябва да имат достъп до съвременни контрацептиви.
"Проучването показа, че между депутатите и жените имаме консенсус презервативите да са безплатни и достъпни за всички в здравните заведения. Хапчетата трябва да влязат и в позитивния списък с лекарства, за което също има консенсус в парламента и смятат, че консултацията не трябва да е задължителна, а по избор за всички, които търсят съвет за семейно планиране", допълни Ристевска.
От ХЕРА заявиха, че правителството и всички отговорни институции трябва във възможно най-кратки срокове да пристъпят към реализирането на многобройните обещания, които са дали, когато са подписали международни документи, но и на задачите, които са си поставили в рамките на националните стратегии.
Това, както казват, предполага започване на процеса на преразглеждане на Позитивния списък на лекарствата, за да се разшири с поне един модерен контрацептив, което да подобри универсалното здравно покритие. 
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.