Гигантски розов диамант ще бъде предложен на търг в Женева през ноември, като цената на изключително редкия камък може да достигне 35 милиона щатски долара, предаде Франс прес, позовавайки се на аукционна къща "Кристис".
Скъпоценният камък с тегло над 18 карата е най-големият крушовиден розов диамант с подобно качество, предлаган някога на търг.
Оценката му е между 25 милиона и 35 милиона щатски долара. Той ще бъде предложен на търг за първи път на 8 ноември.
Скъпоценният камък, наречен "Розов късмет" ("Fortune Pink") е бил поставен на пръстен, обграден от двете страни от голям бял диамант. Теглото му е точно 18,18 карата - число, което според "Кристис" е смятано за "късметлийско" в Азия. От тръжната къща допълват, че е изключително рядко да се намери яркорозов диамант с такъв размер.
По-големи розови диаманти, но с различна форма, са предлагани преди на търг. През 2018 г. на аукцион на "Кристис" за близо 19-каратовия диамант "Розовото наследство на Уинстън" беше платена сума от 49,9 милиона щатски долара - рекордна цена на карат за подобен скъпоценен камък. 
През 2017 г. "Розов Радж", най-големият наситено розов диамант в света с тегло 37,3 карата, беше предложен на търг от "Сотбис". Скъпоценният камък с оценка до 30 милиона щатски долара не намери купувач.