Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) тържествено откри новата учебна 2022/2023 година.
Официални гости на тържеството бяха заместник-кметът на Столична община по направление “Зелена система, екология и земеползване” Десислава Билева, която е и член на Съвета на настоятелите на ХТМУ, кметът на район "Студентски" Петко Горанов, д-р Милен Кадийски - ръководител на сектор “Изследване и развитие” в “Аурубис България”, представляващ Тим Курт - член на Съвета на настоятелите на ХТМУ.
Ректорът на университета проф. Сеня Терзиева-Желязкова отбеляза, че това е годината, в която посрещат 70-и випуск млади, любознателни и целеустремени бъдещи инженери. Днес, вие, първокурсници прекрачвате прага на университет с традиции, но и университет, стремящ се да бъде в крак със световните тенденции в образованието и науката, каза тя. По думите ѝ, повече от 30 години те поддържат специалности на френски, немски и английски език, а през тази година увеличават броя на тези специалности в рамките на проекти за модернизация на висшето образование. Терзиева допълни, че освен това обогатяват и списъка на новите си специалности с такива в областите на зелените технологии, системите за възобновяеми енергийни източници, фармацевтичните биотехнологии, интелигентните системи и изкуствения интелект, чистата енергия, кръговата икономика. 
Вярвам, че сред вас ще открием млади изследователи, които още по време на следването ще станат част от научните колективи на своите преподаватели, каза тя пред първокурсниците. Проф. Терзиева напомни, че зелените решения са част от обучението по всички специалности. 
Заместник-кметът на Столична община по направление “Зелена система, екология и земеползване” Десислава Билева отбеляза, че е радостна от това, което вижда днес - млади хора с желание да се образоват. Надявам се знанията, които получите тук, да бъдат вашата пътеводна светлина, защото вие сте нашето бъдеще, каза още тя. Знанията са най-ценната инвестиция във вашето бъдеще, вземете всичко, което можете, обърна се тя към първокурсниците. Заместник-кметът Билева посочи, че взаимоотношенията на Столична община с ХТМУ са дългогодишни и те реализират съвместно много проекти.
Кметът на район "Студентски" Петко Горанов определи като самоусъвършенстване това, което всеки един от младите хора ще направи за себе си и за обществото като цяло през следващите студентски години. Полагайте труд, не се страхувайте от трудностите, посъветва той първокурсниците.
По време на церемонията беше прочетен и поздравителен адрес от служебния министър на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова, която е възпитаник на университета. “Да се предизвиква интерес към познание и любопитството за науката са важни инструменти на преподавателите. Благодаря, че успявате именно по този начин да споделяте дълбоките си познания със студентите”, е отбелязала тя. По думите ѝ получаването от ХТМУ на статут на изследователски университет през 2021 г. за значимия принос във важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от изследователска дейност още веднъж показва качеството и високата експертност на научната общност в университета.
“Не се плашете по пътя на неизвестното в света на науката, вървете смело, борете се, мечтайте, вярвайте, че всяка крачка напред носи успеха, който ще помогне във вашата професионална реализация”, обърна се в писмото си министър Карамфилова към бъдещите първокурсници.
Младите хора бяха поздравени и с изпълнения на певеца Кристиян Янкулов.
В първия ден на новата академична година беше открит и „Технологичен център по металургия на цветните метали Аурубис”, безвъзмездно дарение за висшето учебно заведение от “Аурубис България”.