Около 11 милиона лева са отпуснати на зимните федерации за четиригодишната олимпийска подготовка на българските спортисти за Игрите в Сочи. Това заяви днес министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева пред депутатите от парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Министърът уточни, че очаква отчетите на федерациите, за да се направи анализ на тяхното изразходване.

На заседанието на комисията народният представител от ПГ на ПП ГЕРБ Снежана Дукова отбеляза, че представянето на българските спортисти на Олимпийските игри в Сочи е било изключително слабо. Деян Дечев от ПГ на Коалиция за България посочи, че с петото място на Александра Жекова представянето на България в Сочи е станало по-добро, отколкото участието на страната на Игрите във Ванкувър.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Христо Монов отбеляза, че от Олимпийските игри е минало много малко време и все още емоциите преобладават. Въпросът е да направим тези изводи, които ще ни изведат на правия път, защото дори едно пето място е достатъчно мотивиращо, за да могат много повече деца да имат своите кумири, добави той.

Инструкцията за награждаване на спортисти с парични средства предвижда възможност министърът на младежта и спорта да награждава спортисти за постигнати определени спортни постижения, отбеляза министър Георгиева. Тя уточни, че според инструкцията за пето място на Зимни олимпийски игри наградата е в размер на 50 000 лева, но тя е преценила, че не спортното майсторство, а лошият шанс е лишил българката Александра Жекова от олимпийски медал и затова е решила наградата да бъде в размер на 100 000 лева.

В отговор на въпрос на депутат от ПГ на ПП ГЕРБ за основанията за определяне на отпускане и размер на бонификации на състезатели, постигнали високи спортни постижения, Мариана Георгиева посочи, че през 2013 г. на изявените български тенисисти Цветана Пиронкова и Григор Димитров са били отпуснати по 20 000 лева награди за постигнати спортни постижения. В края на миналата година на Григор Димитров са били отпуснати 100 000 лева за подготовка, която е равнозначна на олимпийската, уточни тя.

През 2014 г. Цветана Пиронкова и Григор Димитров ще получат по 100 000 лева за подготовка, които са предвидени в годишните договори за финансиране на федерацията, съобщи спортният министър. Мариана Георгиева уточни, че според новата програма за олимпийска подготовка се финансират директно елитни състезатели и треньорите им по формуляр, утвърден от Международния олимпийски комитет.

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Александър Паунов попита спортния министър за съдбата на стадион "Българска армия" и тренировъчната база "Панчерево". Мариана Георгиева отговори, че съгласно решение на Министерския съвет от март 2012 г. е бил сключен договор между спортното ведомство и клуб ЦСКА. В него се признават дължимите към 2012 г. 1,6 милиона лева от клуба, натрупани през 10-те години ползване на стадион "Българска армия", и се регламентира, че те трябва да бъдат инвестирани в базата през първата година от новото отдаване, което е за срок от 20 години. В края на 2013 г. е било констатирано, че тези 1,6 милиона не са били инвестирани, а новите задължения на ЦСКА възлизат на 350 – 400 хиляди лева, уточни Мариана Георгиева. Тя допълни, че Министерството на младежта и спорта е в диалог с ръководството на ЦСКА, не отказва подкрепа и се стреми да предотврати всякакви рискове, които не са в интерес на спорта.