Заричането на севернокорейския държавен ръководител Ким Чен-ун, че страната му никога няма да се откаже от своя ядрен арсенал, и вписването в закон на доктрина за "превантивен удар" отразяват една тревожна световна тенденция във връзка с ядрените оръжия, отбелязва Франс прес.
По време на Студената война и последвалия период ядрените арсенали служеха за възпиране и доктрините на държавите, които разполагаха с такива оръжия, предвиждаха те да бъдат използвани само като последно възможно средство. След руската инвазия в Украйна през февруари обаче всичко започна да се променя, смятат експерти.
Русия отказа да изключи категорично възможността за ядрен удар по своята съседка. Ще използваме "всички средства на наше разположение, за да защитим Русия", предупреди в сряда президентът Владимир Путин, обявявайки първата военна мобилизация в страната след Втората световна война.
Преди това, в началото на този месец, Северна Корея, смятана за държава парий на международната сцена заради своя затворен комунистически режим и програмите си за разработване на ядрени оръжия и балистични ракети, прие знакови законови промени. Новата доктрина провъзгласи за необратим статута на страната на ядрена сила и изброява сценариите, при която тя може да прибегне до своя арсенал.
"Влязохме в нова ера, в която държавите са готови да използват ядрените си оръжия, за разлика от доктрината по време на Студената война", обобщава пред АФП Ким Джон-де от южнокорейския Институт за севернокорейски изследвания "Йонсей".
Той коментира, че новият курс на Пхенян, предвиждащ "превантивни удари" и разполагане на тактически ядрени оръжия, "отразява отговора на Ким на еволюцията на ядрената динамика по света".
Това развитие обаче не е свързано само с Русия, подчертава южнокорейският експерт: Съединените щати също носят своята отговорност, с бързия си напредък при управлението на предишния им президент Доналд Тръмп в областта на т. нар. тактически ядрени оръжия - по-малки и предназначени за употреба директно на бойното поле.
"Не бива да приравняваме последното действие на Пхенян към ирационално решение или да го приписваме на непредвидимата страна на Ким", изтъква експертът. Според него севернокорейският лидер "показва приспособимост, адаптирайки се към една нова световна тенденция".
Обявявайки новата доктрина, Ким Чен-ун на практика изключи възможността за преговори за денуклеаризация на Северна Корея, отбелязва АФП. 
Тази цел на Съединените щати от десетилетия днес е "невъзможна за постигане", констатира пред агенцията Чон Сон-чан от Центъра за севернокорейски изследвания към Института "Седжон". Южнокорейският експерт призовава властите в страната си да обмислят сериозно възможността за сдобиване с ядрени оръжия.
Новият президент на Южна Корея Юн Сук-йол, който встъпи в длъжност през май, впрочем изключи тази хипотеза. По време на предизборната кампания обаче той даде да се разбере, че би бил отворен за възможно разполагане в страната на американски тактически ядрени оръжия.
Новата севернокорейска доктрина е и "послание към президента Юн", казва експертът, който вижда в нея ясно предупреждение, че "Сеул няма да бъде пощаден от ядрени удари" при атака срещу Севера.
Според Мейсън Ричи от южнокорейския Университет за чуждестранни изследвания "Ханкук" целта на режима в Пхенян е да "подчертае, че ядрените оръжия на Северна Корея са неразделен елемент от нейната национална идентичност и не може да бъдат пожертвани". "Това е и послание към потенциални агресори: един удар за разоръжаване на Северна Корея ще бъде обречен на неуспех", продължава той и предупреждава, че това ще повиши рисковете в региона. Опасността е Пхенян да влезе в "една динамика на ескалация", пояснява Ричи.
Според цитираните анализатори Ким Чен-ун размахва заплахата, че ще използва ядрени оръжия, за да неутрализира всяка потенциална заплаха за своя режим. Това става в момент, когато южнокорейските и американските въоръжени сили засилват сътрудничеството си. Появиха се информации, че те са отработили нанасянето на "обезглавяващи удари" за елиминиране на севернокорейското ръководство.
Няма как Ким Чен-ун да не си е взел бележка и от свалянето на други авторитарни лидери, след като те се отказаха от своите програми за оръжия за масово унищожение. Мрачната съдба на иракския диктатор Саддам Хюсеин и на либийския Муамар Кадафи само няколко години след като постигнаха споразумения със Запада със сигурност не е останала незабелязана в Пхенян.
Ким Чен-ун "очевидно се страхува от обезглавяване на режима при конфликт, дори от американски или южнокорейски превантивен удар срещу стратегическите обекти на Северна Корея", смята Лейф-Ерик Исли, преподавател в университета "Еуха" в Сеул, цитиран от Ройтерс. 
Според него "тези безпокойства ще бъдат успокоени най-добре чрез дипломация и намаляване на самоизолацията". Вместо това обаче севернокорейският лидер избра да отговори с една "безотговорна, рискована и агресивна ядрена доктрина", казва Исли.
Той прогнозира, че "подобно поведение на държава парий вероятно ще засили динамиката на надпревара във въоръжаването в Азия, тъй като други страни действат, за да противодействат на севернокорейските заплахи за стабилността".
Северна Корея е използвала в миналото ядрените си оръжия като инструмент, за да накара Вашингтон да седне на масата за преговори, пише в. "Ню Йорк таймс". По тази логика, колкото по-мощен е арсеналът, толкова по-силно влияние има Ким Чен-ун. Но след като преговорите му през 2019 г. с Тръмп не дадоха резултат и бяха прекъснати, севернокорейският лидер се зарече да намери "нов начин" за решаване на проблемите с Вашингтон.
Тази година Ким започна да тества редица нови ракети, призовавайки севернокорейците да се подготвят за противопоставяне със Съединените щати "за дълъг период от време". Последният такъв опит бе извършен едва вчера - два дни след като американски самолетоносач пристигна в Южна Корея за съвместни учения и преди предстоящото другата седмица посещение в страната на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис.
Сеул и Вашингтон очаквано осъдиха новата ядрена доктрина на Пхенян. Всеки опит на Северна Корея да използва ядрено оръжие ще бъде последван от "смазващ и решителен" ответен удар, предупредиха те.
Шансовете затворената страна да понесе последици на международната сцена заради новата си ядрена доктрина обаче са малки, отбелязва АФП.
"При условие че Русия и Китай са явни врагове на Съединените щати, Северна Корея се чувства окуражена и знае, че прилагането на санкциите ще бъда много меко", коментира пред агенцията Хари Казианис, президент на мозъчния тръст "Проект неблагонадеждни държави". Той предупреждава, че Пхенян се е съсредоточил върху разработването на "програма от световен ранг, способна да убие милиони хора за няколко минути".