Четирима заподозрени бяха арестувани този уикенд в Нидерландия при разследване на "заговор за отвличане" на белгийския министър на правосъдието Вeнсaн ван Кикенборн, който обвини за това "наркомафията", предаде Франс прес.
Кикенборн, също така и кмет на Кортрийк, се обърна към жителите на този град в Западна Фландрия, които присъстваха снощи на общински бал, във видеопослание, излъчено от обществената телевизия. Tой каза, че в четвъртък е получил телефонно обаждане от високопоставен прокурор, който го предупредил за план за отвличането му. Той добави, че не е отменил празненствата, за да не дава повод на наркомафията да ликува.
В събота белгийската федерална прокуратура съобщи, че министърът е поставен под засилено полицейско наблюдение и че трима заподозрени са били арестувани в Нидерландия. Нидерландската прокуратура съобщи, че това са трима мъже на възраст 20, 29 и 48 години с нидерландско гражданство. Арестуван е и четвърти заподозрян в тази съседна на Белгия страна, съобщи вчера съдебен източник.       Източник от съдебната система потвърди за АФП, че в автомобил, забелязан близо до дома на министъра в Кортрийк, е намерено автоматично оръжие.
Белгийският министър-председател Александер де Кро осъди "напълно неприемлива заплаха". "Няма да бъдем сплашени от никого", написа той в "Туитър".