Драгомир Дамянов Драганов е роден през 1958 г. в град Бяла. 
Висшето си образование завършва в Икономически университет във Варна - „Управление на промишлеността“ със степен магистър.
Член е на СДС от 1990 г., областен председател на СДС от 2015 г. и член на НИС от 2006 г. 
Бил е заместник-кмет и изпълняващ длъжността кмет на община Бяла в периода от 1990 г. до 1995 г. От 2003 г. до 2007 г. е общински съветник в Община Две могили, а от 2007 г. до 2011 г. -  кмет на Общината. От 2019 г. до момента отново е избран за общински съветник в община Две могили. 
Успешен мениджър и предприемач в частния бизнес с утвърден, дългогодишен опит в областта на текстилната индустрия, хотелиерството и ресторантьорството, зали за спорт и здраве. 
Бил е президент на ФК „Бенковски“ - Бяла и ФК „Филип Тотю“ - Две могили, както и член на Управителен съвет на ФК „Дунав“ - Русе. 
Женен, с две деца и двама внуци.

- Г-н Дамянов, отново се кандидатирате за народен представител от СДС в листата на ГЕРБ-СДС. Какво се промени в политиката през последната година?
- За съжаление, през този период ни управляваха хора, които дойдоха на власт като поредните спасители, но всички видяхме, че „Продължаваме промяната“ нямат нито нужния опит, нито умения, за да подобрят живота на българите. Напротив, свидетели сме на висока инфлация. Редица обещания не се сбъднаха - за пет моста над Дунав, за летище Русе, видяхме, че и така важният път Русе - Велико Търново бе спрян. Понякога не е достатъчно да си учил в престижен университет, може да си учил в България и да си по-успешен. 
- От бившия премиер все чувахме думата почтеност. Вие почтен политик ли сте?
- Аз не се смятам за покварен, защото почтеността е да практикуваш честен начин на живот и да спазваш морално-етични норми и принципи. Смятам, че в моя съзнателен живот не съм нарушил това правило. Спя спокойно, макар че един бизнесмен, който не е чиновник и се грижи за прехраната на над 100 семейства, понякога може да има и безсънни нощи... 
- През последните години ГЕРБ закачиха на ревера си СДС като марка. От една страна, сте сродни партии в ЕНП, от друга - синята идея беше доста позабравена. Това ли я „извади от нафталина“, образно казано, това ли възроди СДС?
- СДС е първата демократична партия след 1989 година. Беше съюз от множество демократични партии и действително, както казахте, е марка. Но за да реализираш идеите си, трябва да си във властта. Когато не си овластен, не можеш да помогнеш на хората, да решаваш реалните им проблеми. Можеш да даваш съвети, но реално нямаш лостовете да помагаш. И тогава Националният съвет на СДС взе решение да влезем в коалиция със сродна партия, с която сме заедно в ЕНП, а именно ГЕРБ, за да защитаваме нашите десни идеи. Но да, ние сме емблемата на дясното пространство в България. 
- Лидерът на СДС Румен Христов дойде в Русе лично, за да подкрепи кандидатурата Ви. Случайно ли е това, че и двамата имате връзка с едно и също село - Батишница?
- Нашият род - и на баща ми, и на майка ми рода, са преселници от Еленския балкан и се наричат балканджии. Такъв е родът и на Румен Христов. Прабаба ми и всички роднини са погребани в Батишница. Имаме далечна родствена връзка, което не е тайна за никого. Но това не пречи по някои теми да имаме различни виждания, аз лично като част от Националния съвет бях против развалянето на Синята коалиция. Да, имаме и спорове. В крайна сметка затова сме демократична партия, да се чува гласът на всеки и да се взема най-доброто решение.  
- Вие сте роден в Бяла. Градът много се разви през последните години, факт. Но въпреки това за реконструкцията на пътя-убиец Русе - Бяла все още няма решение. Ако бъдете избран за депутат, ще се ангажирате ли с тази кауза и какво конкретно ще предприемете?
- Аз имам различно мнение. Още през 1991-ва година се заговори за разтоварване на този път от потока. Тогава като общинско ръководство дадохме идея да стане скоростен път и да се изградят 4 ленти. Трасето минава само през едно населено място - Волово, където има точно 11 необитаеми къщи и няма никаква причина да не се облекчи транспортният поток с четирилентов път. Това може да стане само в рамките на 1-2 години със средства от държавния бюджет, без европейски пари. Но до момента направиха само допълнителна лента на Мойсевия баир. Винаги съм лобирал за това, но не се случва. Имаме проблем с доизграждането на Автомагистрала „Хемус“ и докато тя не бъде завършена, няма да се направи и Русе - Търново. Но междувременно парите за проектиране са усвоени. Този път Русе - Бяла винаги ще се използва. В едно недалечно бъдеще няма пречка да се направи и магистралата. Сега обаче жертвите и пътните произшествия са ежедневни. Това е един от най-натоварените пътни участъци. Трябва всички народни избраници да лобират за развитието на региона, без значение от коя партия са. 
- Сега не сме ли свидетели на това?
- Сега голяма част от водачите са спуснати отгоре и когато бъдат избрани, защитават интересите на дадената партия, а не на русенци!
Всички си спомняме, че имаше едно добро решение - Агенция „Митници“ да се премести в Русе, но се провали, затова трябва силно лоби. Няма гаранция и че Русе отново ще е център на Северен район. А това не трябва да се допуска. Спомняме си и един период, в който русенци се водеха от Разградска област...
В Парламента трябва да има местни хора, които да се прибират в родния си край, а не да стоят на жълтите павета и да нямат представа от проблемите на хората от региона. Затова нямаме лоби - как да лобираш, като не си свързан с Русе?! Аз лично няма да се съобразявам с партийни повели, които са извън интересите на региона. В този смисъл листата на ГЕРБ-СДС този път е много добра - има представители на различни общини. 
- Избройте три основни проблема на Русенска област, с които се ангажирате и ще се заемете в парламента. 
- Един от основните проблеми, които трябва да бъдат решени, е свързан с инфраструктурата, с междуселищната свързаност - трети и четвърти клас пътища. В много други държави, в които съм бил, тези пътища се поддържат от Областта, а не са поверени на общините. У нас има много куриозни случаи - ремонтират един път, остават 200-300 метра да бъде свързан, но понеже е в рамките на друга община и стои недовършен. Затова трябва областна управа да се занимава с транспортната свързаност. Тогава и парите ще идват от държавата, а не да се преразпределят на общините, които нямат необходимия ресурс, и накрая, който има по-големи протекции, той се възползва. 
Също така голяма част от населените места в общината нямат обществен транспорт. Това също трябва да е задължение на държавата и да се вземат конкретни мерки, а не да се хвърля проблема на общините. Защото хората от малките населени места сега не могат да отидат на лекар, зъболекар, да стигнат до аптека и т. н. Групират се с частни коли, за да си решат проблемите, често свързани със здравето. В тази връзка е необходимо да се промени законодателството, тъй като населението е намаляло на места и линиите трябва да се дотират. 
Да не забравяме, че икономическа криза и инфлацията продължават да настъпват. Да не говорим за ел. енергията... Като собственик плащам в пъти повече за ток, отколкото за същия период миналата година. Държавата трябва своевременно да се намеси, защото една помощ е ефективна, когато е навременна. А не - от умрял писмо да чакаш, както гласи една стара българска поговорка. След като фалираш, няма смисъл да те подпомагат. Ето конкретен пример. Приехме едно украинско семейство от 6 човека. Вече трети месец Министерството на туризма не превежда средства. Всички разходи до септември се поемат от фирмата. 
- Опитът, който сте натрупал в политиката от 1990-та година насам, дава ли Ви самочувствие да смятате, че Вие сте човекът на русенци в парламента и защо?
- Във времето, когато съм бил кмет, а и в бизнеса съм се убедил, че един ръководител трябва да може да казва: Не. Докато днешните политици много често увъртат. Аз съм конкретен и директен. Това, което не е по силите ми, не мога да поема ангажимент. Но това, което съм поел като ангажимент - работя, докато стане. Затова призовавам русенци да ме подкрепят, като гласуват с номер 24 и преференция 105! 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Парламентарни избори 2022