Правителството на Косово проведе онлайн заседание, на което одобри решението за продължаване на извънредните мерки за енергоснабдяване. С това решение правителството предлага на Скупщината на Косово удължаване на извънредните мерки при доставките на електроенергия с цел пълно нормализиране на ситуацията, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес.
Според изпълнителната власт удължаването на тези мерки е заради повишеното търсене на енергия и нестабилното състояние на електроснабдяването.
„Недостигът на електроенергия идва в резултат на старите производствени мощности, частичните инвестиции в този сектор и непрекъснатото нарастване на потреблението. Това налага спешната необходимост от удължаване на мерките с 30 дни, поради нуждите, които могат да възникнат от последиците от международната енергийна криза“, се казва в съобщението.
Правителството взе решение да обяви извънредни мерки в енергийните доставки на 1 август тази година, тези мерки бяха одобрени три дни по-късно от косовския парламент с първоначален срок от 60 дни с възможност за удължаване.
Парламентът може да удължава този срок за последователни периоди от 30 дни с мнозинство от гласовете на депутатите, присъстващи на сесията.
Правителството заяви, че е предприело тези мерки предвид световната енергийна ситуация, като бързото нарастване на цените на вносна енергия, както и предупреждението за забраната за износ на изкопаеми материали от някои европейски страни, което може да доведе до увеличение на цената на вноса.
Извънредните мерки включват: мерки за подпомагане на гражданите с цел осигуряване на отопление през зимата; забрана за използване на електроенергия за копаене на криптовалута; подкрепата на системния електро оператор (KOSTT) за предприемане на необходимите действия за поддържане на безопасността на електроенергийната система и мерки за спестяване на потребление на електроенергия от всички институции.
Миналата седмица, по предложение на Министерството на икономиката, изпълнителната власт взе решение за задължителни енергоспестяващи мерки в институциите на централно и местно ниво и в публичните предприятия.
Заради световната енергийна криза, която влоши енергийната ситуация в страната, както и местните мощности за производство на електроенергия, Аварийният технически комитет, който включва представители на всички заинтересовани енергийни институции, препоръча редица мерки за пестене на енергия, които да доведат до  намаляване на търсенето на електроенергия в Косово.
Предприетите мерки задължават всички централни и местни публични институции, както и всички публични предприятия да бъдат разумни в потреблението на енергия, с особено внимание към отоплението и осветлението.
Мерките за пестене на електроенергия са следните:
А. Задължителни енергоспестяващи мерки в централни и местни институции и публични предприятия
1. Да се ​​заменят стандартните крушки с LED крушки във всички институции на централно и местно ниво, както и в обществените предприятия.
2. Да се ​​спре отоплението в онези кабинети или помещения, където няма хора, както и във всички коридори.
3. Да се ​​спре затоплянето на вода в обектите на обществените институции (забрана за използване на бойлери), освен в институции като болници и подобни обекти, където е необходима топла вода.
4. В случаите, когато е необходима топла вода, институциите на централно и местно ниво, както и публичните предприятия, са длъжни да поддържат и почистват/подменят бойлерите.
5. Електрическото оборудване (оборудване за информационни технологии и др.) трябва да се изключва в случаите, когато не се използва за период, по-дълъг от 10 минути.
6. Да се ​​забрани използването на климатици, освен в случаите, когато няма други алтернативи за отопление.
7. Използването на омични нагреватели (електрически нагреватели) трябва да бъде забранено.
8. Осветлението не трябва да се използва във вътрешните пространства и офисите на обществените обекти през периода, когато има достатъчно естествена светлина.
9. Всеки билборд или реклама, която използва електричество, трябва да бъде спряна.
10. Във всички обекти трябва да се изключи декоративното осветление.
11. Когато е възможно, трябва да се инсталират интелигентни системи за управление на потреблението на енергия (като осветителни тела със сензори, термостатични вентили и др.).
12. Обектите, които се отопляват чрез системи за централно отопление, трябва да направят максимално функционален отоплителния потенциал през зимата, като предприемат мерки за поддръжка и почистване на системата.
13. Отстраняване на течовете на вода трябва да се направи, за да се намали потреблението на електроенергия.
14. Главният административен служител на институцията на централно и местно ниво и главният административен служител на публичното предприятие трябва да назначат лице, отговорно за енергоспестяването в институцията.
15. Отговорното лице, назначено съгласно т. 14 от настоящото решение, носи отговорност:
- да изключва всички светлини и електрически уреди след 16:00 часа;
- да изключва цялото осветление, което не е необходимо за физическата сигурност на обекта през нощта;
- да гарантира, че в работно време от 08:00 до 16:00 часа температурата за отопление на помещенията е не повече от 19 градуса;
- да гарантира, че от 16:00 ч. до 07:00 ч. на следващия ден температурата на отопление ще бъде намалена до минимум (когато отоплението е на ток) в случаите, когато това е възможно;
- да гарантира, че всички прозорци на обекта са затворени.
Б. Задължителни мерки за общественото осветление
1. Цялото обществено осветление трябва да бъде изключено през деня, когато има достатъчно естествена светлина.
2. Цялото декоративно осветление в обществените помещения трябва да бъде изключено.
3. Общественото осветление по магистралите и регионалните пътища трябва да бъде сведено до минимум (изгасена всяка трета лампа) в необходимата степен, стига да не представлява риск за безопасността на гражданите и нормалното протичане на движението.
4. Да се ​​изключи осветлението в пространствата на исторически паметници, надгробни паметници и музеи.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)