Съединените щати, Япония и Южна Корея предупредиха, че ако Северна Корея извърши ядрен опит, международната общност ще реагира със силен и решителен отговор, предаде ДПА.
По време на среща в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк външните министри на трите съюзнически държави изразиха опасения във връзка с приетия от Пхенян нов закон за ядрената политика, с който управляваната от комунистическия режим страна се обявява за държава, притежаваща ядрено оръжие.
Новоприетият закон позволява и нанасянето на превантивни ядрени удари.
Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън, японският министър на външните работи Йошимаса Хаяши и южнокорейският външен министър Пак Джин подчертаха значението на съвместната работа на трите държави за справяне с дестабилизиращото поведение на Северна Корея и за напредък в постигането на общата цел за пълна денуклеаризацията на Корейския полуостров.
Те осъдиха многобройните изстрелвания на балистични ракети от страна на Пхенян през годината, всяко от които нарушава множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява сериозна заплаха за региона.
Блинкън потвърди твърдите ангажименти на САЩ относно защитата на Япония и Република Корея.
Тримата външни министри призоваха Пхенян да се върне на масата за преговори.