Международният куклен фестивал „Златният делфин“ ще бъде проведен за 18-и път от 1 до 7 октомври в Държавен куклен театър - Варна. Най-старият фестивал за куклено изкуство в България ще вдигне отново завеса след две години отлагане заради пандемията от Ковид-19. Артистичната надпревара се провежда на всеки три години, последното издание беше през 2017-а, припомнят домакините. 
Тази година във фестивалната програма са селектирани осем български и шест чуждестранни спектакъла, от които четири са за възрастни. Ще гостуват трупи от Италия, Тайван, Южна Корея, Турция, Казахстан и ЮАР. Родните постановки са на театри от Бургас, Русе, Пловдив, Велико Търново, Ямбол, София, Стара Загора и Варна. Сред заглавията на куклените постановки личат „Пипи Дългото чорапче“, „Алиса в огледалния свят“, „Ромео и Жулиета”, „Пинокио“, „Незнайко в слънчевия град“. 
Селекционер на програмата е театроведът Богдана Костуркова. Председател на петчленното международно жури е актьорът, режисьор, преподавател и преводач Сава Драгунчев, негови колеги са Оя Кермàни (драматург, генерален секретар на Международна асоциация за театър за деца и младежи от Турция); Саймън Уонг (режисьор, директор на „Минг Ри“ институт за образование по изкуствата в Хонконг); Майя Петрова (сценограф) и Нелко Коларов (композитор). 
Фестивалът „Златният делфин“ ще има и съпътстваща програма. На 1 октомври предстои лекция и изложба за азиатското куклено изкуство, а на следващия ден - представяне на книгата на Таня Евтимова „Кина Къдрева / Пет куклени пиеси“. 
Билетите за представленията от фестивалната програма са в продажба от днес на касата на Кукления театър във Варна, а от 27 септември и онлайн, съобщават от театъра.