Китайският министър на външните работи Ван И се срещна днес с украинския си колега Дмитро Кулеба и го увери, че Пекин призовава за зачитане на "суверенитета и териториалната цялост на всички страни", предаде Франс прес, като се позова на китайски държавни медии.
Ван и Кулеба разговаряха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк - първата им среща от началото на руската военна инвазия в Украйна в края на февруари.
Тези разговори, които може да подразнят Кремъл, идват на фона на започналите днес референдуми за анексиране от Русия на украински области, контролирани изцяло или частично от Москва.
Тези плебисцити, определени като "фалшиви" от Киев и Запада, бележат ескалация на конфликта.
"Президентът Си Цзинпин подчерта, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да се зачитат", заяви китайският външен министър на своя украински колега.
"Законните опасения за сигурността на всички страни трябва да се приемат сериозно", каза в същото време Ван, имайки предвид опасенията на Русия във връзка с разширяването на НАТО.
Външните министри на Китай и Украйна са разговаряли по телефона, но не са се срещали от февруари.
Днешната среща е знак, че Пекин изглежда иска да балансира повече своята позиция, която официално е неутрална, но понякога смятана от Запада за твърде примиренческа към Москва.
Китайският външен министър вече се срещна тази седмица в Ню Йорк с руския си колега Сергей Лавров.
"Китай винаги е бил ангажиран с насърчаването на мирни преговори, като никога не стои със скръстени ръце, не налива масло в огъня или не се възползва от ситуацията за лична изгода“, каза днес Ван на Кулеба.
"Моят колега потвърди уважението на Китай към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и отхвърлянето на използването на сила като средство за разрешаване на спорове“, написа украинският външен министър в "Туитър".
Китай и Русия се сближиха през последните години, като засилиха отношенията си, за да противодействат на САЩ, отбелязва АФП.
Пекин отказа публично да осъди руската инвазия в Украйна и разкритикува западните санкции, но тази седмица повтори призива си за "прекратяване на огъня".