Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и водената от него правителствена делегация, се е срещнала в кулоарите на 77-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщиха от правителствената пресслужба.
На срещата Ковачевски е подчертал, че сътрудничеството ще продължи с повишена интензивност, особено по отношение на изпълнението на стратегическите цели за устойчиво развитие за периода 2021-2025 г., и е подчертал, че ангажиментът на ООН в Република Северна Македония е важен фактор за укрепване на капацитета на страната за напредване на реформите в ключови сектори. Той е изразил надежда, че сътрудничеството с ООН ще продължи и в бъдеще. 
„Реформите в областта на доброто управление, борбата с корупцията, реформите в съдебната система, както и укрепването на социалното сближаване, ще бъдат приоритети на Република Северна Македония. Крайната цел на правителството е да въведе съществени промени в живота на своите граждани, да подобри законодателството, да укрепи капацитета и ефективността на институциите“, е заявил Ковачевски, цитиран от правителствената пресслужба.
Гутериш е изразил интерес и към засилено участие на страната в мироопазващите операции на ООН. 
На срещата е бил обсъден договорът, подписан в Преспа, „като пример с изключително положително въздействие върху двустранното и регионалното развитие на Република Северна Македония и Гърция”.
Ковачевски е изразил и задоволство от старта на скрининг-процеса „в рамките на преговорите за присъединяване към ЕС”, потвърждавайки силния ангажимент на страната „към реформаторските процеси по пътя към европейското семейство”, пише в прессъобщението.