Гражданите отново ще могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в инвестиционната програма на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2023 г. за текущ и основен ремонт на участъци от републиканската пътна мрежа – автомагистрали и пътища първи, втори и трети клас. Срокът за подаване на предложенията е 15 октомври, съобщиха от пътната агенция.
В началото на февруари от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че само за две седмици хората са подали в пътната агенция 480 предложения за ремонт на пътища в страната.
В момента АПИ разработва процедура за приоритизиране на дейностите, изпълнявани по републиканската пътна мрежа със средства от държавния бюджет. Целта е да се подобри процесът по планиране на дейностите за проектиране, строителство и поддържане на пътната мрежа за всяка календарна година. 
Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, чрез форма за подаване на предложения за пътища с необходимост от ремонтни дейности, на имейл адрес: [email protected]. Формата за подаване на предложения е публикувана на интернет страницата на АПИ, в рубриката "Предложения и сигнали" - формуляр. 
Предложенията ще бъдат разгледани от постоянно действаща комисия в АПИ, която ще приоритизира окончателните списъци с пътищата за ремонт през 2023 г. 
През февруари от постъпилите предложения на гражданите за пътни ремонти, 214 от сигналите бяха за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа, 96 - за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на АПИ. 170 сигнала за пътища се повтаряха. По-голямата част от предложенията на гражданите – над 140, бяха за пътни отсечки, предвидени в подготвения проект за ремонтна програма на АПИ до 2025 г., посочиха през февруари от МРРБ и допълниха, че над 60 от тях са планирани за ремонт още през тази година.
На работна среща с ръководството на пътната агенция на 13 януари т. г. бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на 4-годишна програма за качествено подобрение на състоянието на републиканската мрежа, а хората имаха възможност да изпращат своите предложения и сигнали в 14-дневен срок.
През февруари от МРРБ също увериха, че получените сигнали се разглеждат детайлно от експертите в пътната агенция, за да се прецени кои от предложените за ремонт участъци могат да се включат в програмата през 2022 г. и напомниха, че 3100 км от републиканските пътища са заложени в новата програма за ремонт само през тази година.
Най-много от февруарските предложения на гражданите бяха за ремонт на републикански пътища в Софийска област - 24, в областите Пловдив - 23, Бургас - 18, Добрич - 17. По един сигнал е бил получен за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра и Сливен. За областите Перник и Кърджали са предложени по 2 отсечки, а в област Шумен - 3. Около две трети от предложенията на гражданите - 141, са били за ремонт на третокласни пътища. 42 от сигналите са били подобряване на второкласната пътна мрежа, а останалите 31 предложения - за обновяване на първокласни трасета и на два участъка от АМ "Хемус" в областите София и Варна.