Служебният министър на външните работи Николай Милков взе участие тази нощ в Срещата на високо равнище по информация и демокрация, организирана по инициатива на Франция, с цел идентифициране на начините, по които дезинформацията подкопава устойчивостта на демократичните общества, и набелязване на инструменти за гарантиране на свободата на медиите, съобщи за БТА министерство на външните работи. В своето изказване той изтъкна, че България подкрепя Инициативата за доверие в журналистиката в рамките на Партньорството за информация и демокрация. Ние сме силно развълнувани от факта, че седалището на Асоциацията на балканските информационни агенции – Югоизточна Европа (АБНА) ще бъде в София и че тя ще бъде оглавена от генералния директор на БТА за срок от три години, отбеляза министър Николай Милков.
Той е в Ню Йорк за участие в 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН.
Непрекъснатото влошаване на ситуацията около свободата на медиите по света е не само тревожна тенденция, що се отнася до гарантирането на свободата на изразяване, но и сериозна заплаха за защитата на всички човешки права, заяви още министър Николай Милков на срещата.
За съжаление живеем във време, в което опитите за заглушаване и поставяне на медиите под контрол или ограничаване на правото на достъп до достоверна информация се използват като оръжие по целия свят. Безпрецедентното увеличение на фалшивите новини подрива независимостта и плурализма на медиите, а по този начин - и основите на самата демокрация, предупреди българският служебен министър на външните работи.
От друга страна виждаме, че международната общност има сериозни намерения да се справи с разпространението на дезинформационните кампании по света. Радвам се, че и България полага усилия за това. Моята страна приветства и подкрепя всички ангажименти за засилване на сътрудничеството в сферата на медийната свобода и сигурността на журналистите. В тази връзка ние сме силно развълнувани от факта, че седалището на Асоциацията на балканските информационни агенции – Югоизточна Европа ще бъде в София и че тя ще бъде оглавена от генералния директор на БТА за срок от три години. Сътрудничеството в борбата с фалшивите новини ще бъде приоритет на ръководството на агенцията, отбеляза министър Николай Милков.
Той каза още, че това са приоритетите и на вътрешната политика, която българските власти провеждат в сферата на медийната свобода. По време на пандемията бе приет национален план, сред чиито основни цели е защитата на журналистите от сплашване и тормоз. Планът засяга организацията и финансирането на медиите и постигането на по-голяма яснота около собствеността им.
Министър Николай Милков припомни, че страната е член на Групата на приятелите в ООН за защита на журналистите, както и на Коалицията за свобода на медиите.  Той изрази пълната подкрепа на България за Европейския законодателен акт за свободата на медиите. „България подкрепя Инициативата за доверие към журналистиката в рамките на Партньорството за информация и демокрация. Считаме тази инициатива за още един градивен елемент за постигане на напредък в сферата на медийната свобода, възпирането на речта на омразата и популяризирането на стремежа към постигане на едно истински демократично общество“, каза в заключение министър Николай Милков.