Списание BGlobal и Българската стопанска камара (БСК), с партньорството на Института за пазарна икономика, организират конференция "Бизнесът и регионите - Променена България", която ще се състои на 4 октомври, вторник, от 14:30 ч., в "Гранд хотел Милениум" в София, съобщиха от БСК на интернет страницата си.
Медийни партньори на събитието са Investor.bg, Bloomberg TV и БТА.
Това е трета поредна дискусия от вече утвърдилия се сериозен регионален форум, на който показваме как компаниите допринасят за устойчивото развитие на регионите в България и ролята на местните власти в този процес, посочват организаторите на форума
Акцентът тази година е върху предизвикателствата пред бизнесите и местните власти в променената икономическа среда и добавената стойност на големите, стратегически инвеститори за развитието на регионите. Включва както икономически аспекти, така и социални инициативи и въпроси, свързани с развитие на обществото.
Сред лекторите са Светла Костадинова, изп. директор на ИПИ; Радан Кънев, евродепутат, докладчик по Директивата на ЕС за индустриалните емисии; Боян Рашев, управляващ партньор на denkstatt България; Добри Митрев - председател на УС на Българската стопанска камара. За участие в дискусията са поканени кметове на общини, представители на изпълнителната власт и управители на големи компании като "Дънди Прешъс Металс", "Аурубис България", "Геотехмин", "Уникредит Булбанк", "Асарел Медет" и "Електрохолд".
Дискусията ще се концентрира в два основни панела: "Бизнес с добавена стойност – социални измерения“. Участниците във форума ще обсъдят как се развиват регионите, предизвикателствата пред местните власти, проекти на компаниите и общините в посока развитие на стандарта на живот, възможностите за финансиране. Модератор на панела ще е Иван Велков, член на УС на БСК и председател на Управителният съвет на БГФМА.
В рамките на втория панел: "Бизнес с добавена стойност – икономически измерения“, ще бъдат дискутирани европейската и българската перспектива в новата ситуация и в светлината на Зелената сделка; предизвикателствата през новите бизнес проекти на структуроопределящи за регионите компании; как местните власти привличат и задържат устойчив инвестиционен интерес. Модератор ще е доц. Атанас Георгиев - декан на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".