Гласуването на референдумите в контролираните от Москва райони на Украйна за присъединяване към Русия започна, съобщиха агенциите.
Организираните от Кремъл плебисцити, които бяха осъдени от Киев и Запада като фарс без никаква законова сила, се смятат за крачка към анексирането на тези територии от Русия.
Гласуване ще има в Луганска и частично контролираните от Москва Донецка и Запорожка област, както и в Херсонска, която се намира под почти пълен руски контрол. То започна в 08:00 ч. тази сутрин и ще продължи няколко дни, до 27 септември.
В гласуването, на което местните жители ще бъдат попитани дали искат регионите им да станат част от Русия, се очаква да завърши с желания от Москва резултат. Това ще осигури на Русия претекст да твърди, че опитите на украинските войски да си върнат контрола над тези територии са нападение срещу самата Русия, което може драстично да изостри продължаващия от седем месеца военен конфликт, отбелязва Асошиейтед прес.
Референдумите се произвеждат след указа на президента Владимир Путин за частична мобилизация, който може да доведе до включването в боевете на още около 300 000 руски войници.