Правителството на Черна гора планира да придобие акции на Електрическа компания на Черна гора (ЕКЧГ) на стойност 15 милиона евро, предаде за БТА черногорската агенция МИНА, позовавайки се на изказване на министъра на финансите Александър Дамянович.
„Вярвам, че би било в ущърб на интересите на ЕКЧГ да се позволи, поради паричния поток и ликвидност, продажбата на акции на компанията с държавен дял от 88 процента“, каза Дамянович, добавяйки, че правителството трябва да придобие предлаганите акции за 15 милиона евро, като се има предвид, че цената им е много по-ниска от цената пре предишните придобивания.
ЕКЧГ предложи десет процента от своите 11,81 милиона акции за продажба. Според Черногорската фондова борса резервната цена е 4,49 евро за акция.
„Ако има някакви дилеми по този въпрос и въпроси защо правителството отделя пари за тази цел, бих искал да повторя, че можем да закупим 3,34 милиона акции за 15 милиона евро, което е 28 процента от предложената стойност", посочи Дамянович.
Той каза, че това е легитимна, законна и прозрачна сделка, целяща повишаване на ликвидността на компанията.
Според него това предотвратява придобиването на дял в ЕКЧГ от друг купувач, който би имал право на членство в Съвета на директорите и може да възпрепятства стратегическите решения, свързани с компанията.
(Новина, избрана от черногорската агенция МИНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)