Ясмин Леви, легендата на юдео-испанската музика, ще излезе пред публиката на Букурещ, в "Палас Хол" на 11 декември, заедно със своя китарист и букурещкия "Метрополитан Оркестра", в който участват над 80 музиканти, под палката на диригента Даниел Джинга, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на прессъобщение, изпратено до агнцията.
„Идвам от Израел, за да пея сефарадска музика – музиката на сефарадските евреи, които са живели в Испания преди 1492 г., годината, в която са били принудени да напуснат иберийската територия. Текстът на тези песни е на ладино, староиспански, говорен преди повече от пет века. Освен това съм горда да комбинирам двете култури, ладино и фламенко, смесвайки в същото време влияния от Близкия изток. Започвам 500-годишно музикално пътешествие, пренасяйки ладино в Андалусия и смесвайки го с фламенко, стилът, който все още носи музикалните спомени от стария мавритански и юдео-испански свят със звука на арабския свят. В известен смисъл това е „музикално помирение“ на историята," каза Ясмин.
(Новина, избрана от румънската агенция Аджерпрес за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)