Ислямисткото палестинско движение Хамас, което управлява ивицата Газа, предупреди за опасност от военна ескалация в случай на масови посещения на евреи на Площада на джамиите в Ерусалим по време на сезона на еврейските празници, който започва в неделя, съобщи Франс прес.
Площадът на джамиите е третото най-свещено за исляма място и най-свещеното място за юдаизма, като евреите го наричат "Храмовия хълм". Той се намира в палестинската част от Източен Ерусалим.
По силата на историческо статукво, немюсюлманите имат право да посещават мястото, но не и да се молят там. Въпреки забраната обаче някои вярващи евреи, които посещават все повече Храмовия хълм, редовно биват забелязвани да се молят скришом, отбелязва АФП.
На пресконференция в Газа Махмуд аз Захар, една от водещите фигури в политическото бюро на Хамас, потвърди, че неговото движение "следи нарушенията" на Площада на джамиите и "подготовката" на "ционистките групи" преди еврейските празници.
Миналата седмица израелската асоциация Беядену, която организира обиколки на Храмовия хълм за евреи, съобщи за над 50 000 посетители през изминалата година, най-високият брой от 2015 г. "Целта е да достигнем 100 000 посетители през следващата година", добави в Туитър организаторът Том Нисани.
Израел ще понесе последствията за тези нарушения, заяви Аз Захар, като напомни, че "предишни ционистки нарушения са довели до множество ескалации".
През май 2021 г. насилието на Храмовия хълм и на други места в Източен Ерусалим доведе до ескалация между Израел и Хамас в Газа. Миналата пролет, когато Пасхата съвпадна с Рамадан, месецът на мюсюлманския пост, на няколко пъти избухнаха сблъсъци, при които на и около площада бяха ранени стотици палестинци.
Израел отбелязва празниците Рош Хашана (Нова година, 25-27 септември), Йом Кипур (Деня на изкуплението, 4-5 октомври) и фестивала Сукот (9-10 и 16-17 октомври) от следващата седмица. Стотици израелци вече се стичат денонощно в историческата част на Ерусалим, за да се молят на Стената на плача, разположена в близост до Площада на джамиите.