Полицията в Исландия обяви, че е арестувала четирима души, за които се смята, че са подготвяли терористичен акт. Това е първи арест от този тип в островната държава, предаде Франс прес.
Операцията е била извършена вчера. По време на нея са били конфискувани полуавтоматични оръжия, някои от които произведени с технологията на 3 Ди принтирането, както и хиляди муниции от девет различни места.
Четиримата задържани са мъже на около двадесет години. Те са били арестувани Копавогур, предградие на столицата Рейкявик, както и в град Мосфелсбаер, в югозападната част на страната. В операцията по задържането са участвали петдесет души. 
Мишените на атентаторите е трябвало да бъдат различни институции и граждани на държавата, поясни Карл Стейнар Валсон, висш представител на исландската полиция. Сред мишените е трябвало да бъде може би и парламентът  и самата полиция. Мотивите на нападателите остават неизвестни на този етап. Полицията се опитва да установи дали има връзки между задържаните и екстремистки групировки  и за целта се е свързала със западни власти.
Исландия, с население от 375 000 души, е начело на световния индекс на мира, откакто бе включена в тази класация през 2008 г. Страната е смятана за най-мирната в света.