Седемнадесет държави извън Европейския съюз са поканени на първата среща на новия европейски политически форум, която ще се проведе в Чехия на 6 октомври, съобщи днес официален представител на ЕС, цитиран от ДПА.
Албания, Армения, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Грузия, Исландия, Косово, Лихтенщайн, Република Молдова, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Сърбия, Швейцария са поканени, каза служителят на ЕС, както и Турция, Украйна и Великобритания.
Първите покани до 27-те държави членки на ЕС за срещата в Прага ще бъдат изпратени на по-късен етап, добави служителят на ЕС. Срещата се провежда преди неофициалната среща на върха на лидерите на ЕС.
Участниците ще обсъдят въпросите на сигурността, миграцията и изменението на климата, както и настоящата икономическа ситуация, но не се предвиждат официални декларации или съвместни позиции, каза източникът.
Политическата среща, наречена Европейска политическа общност, е идея на френския президент Еманюел Макрон и има за цел да улесни по-тесния обмен между държавите от ЕС и тези, които остават извън блока, независимо дали по свой избор, или защото в момента не отговарят на критериите за членство.
Макрон заяви преди време, че се надява да я използва за подобряване на сътрудничеството с партньорите на ЕС в Европа, визирайки Украйна, която неотдавна получи официален статут на кандидат за членство в ЕС, но е малко вероятно да стане пълноправен член на блока поне още едно десетилетие.
Критиците определиха форума като утешителна награда за онези, които не са успели да се присъединят към ЕС. Германският канцлер Олаф Шолц изрази неотдавна подкрепа за Европейската политическа общност, но заяви, че тя "не трябва да бъде алтернатива на разширяването на ЕС".