Частичната мобилизация, обявена от руския президент Владимир Путин, показва, че Русия е слаба, заяви президентът на Полша Анджей Дуда в интервю за американска обществена телевизия, излъчено в сряда, съобщи полската агенция ПАП за БТА.
Анджей Дуда заяви пред Пи Би Ес, че Путин е обявил, че Украйна ще бъде завладяна за 72 часа. "Те обаче не успяха да завземат цяла Украйна", добави той. "Можете да разглеждате това като опит да се спаси репутацията".
Президентът изтъкна, че обявената от Русия "частична мобилизация" също предизвиква "ужас сред неговото общество, защото хиляди руски войници вече са загинали в Украйна".
"Ще последват още хиляди", каза Дуда. "Такава ще бъде политиката на руските власти в този момент и така ние можем да видим слабостта на Русия в това отношение."
На въпроса дали Западът ще остане единен предвид икономическата ситуация такава каквато е сега и с наближаването на зимата, Дуда отговори, че ситуацията е "много трудна" и засяга енергийната криза, инфлацията и хранителната криза, причинени от Русия.
Той изтъкна, че Западът обаче трябва да прецени кое е най-важното и дали си струва да позволи на Русия да окупира една независима държава, една страна, която иска да бъде свободна, демократична и западна, в замяна на по-удобен живот и по-ниски цени.
"Ако Русия успее, тя няма да спре. Нейните амбиции достигат до балтийските държави, до моята страна - Полша, България, Чехия, Словакия, всички страни, които някога са били под нейно влияние", каза той. "Или искаме това, или казваме "не" на Русия и приемаме неудобствата". 
 
(Информация, разпространявана по договор между ПАП и БТА, без редакторска намеса в текста)