С пресъздаване на автентични народни обичаи започна Националният фолклорен събор „Ритъмът на България“ в Ловеч. Той ще продължи четири дни, като на откритата сцена на бившата казарма ще се изявят над хиляда самодейни изпълнители и гости от цяла България. Те ще представят автентичен фолклор, народни танци, песни и обичаи.
В Деня на независимостта танцова формация „Балкански огън“ показа характерния за Цветница в Ловеч народен обичай „Кумичене“. След това на сцената излязоха самодейците от група за автентичен фолклор при Народно читалище „Христо Ботев – 1930 г. в село Славяни, които представиха зимния обичай „Джамал“ за изгонване на злите сили.
С „Коледуване“ участваха самодейците от Народно читалище "Напредък - 1920 г.". Присъстващите видяха и възстановка на родопска сватба.
Първата вечер на събора завършва с концерт на Христо Косашки и Танцова формация „Балкански огън“.
Утре, 23 септември, програмата продължава с Представителния общински духов оркестър на Ловеч и дефиле от катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ до сцената в бившата казарма.
В събота е фестивалната програма на участниците, а на следващия ден е конкурсната част, в която ще участват над 80 колектива и над 20 индивидуални изпълнители.
Медали и грамота ще получат индивидуалните изпълнители, а груповите – статуетки и диплом за първите три места.
Концерти през следващите три поредни дни ще изнесат още квартет „Славей“, Здравко Мандаджиев и Станислава Димитрова – Съни.
Организатори са Народно читалище „Бяла Анаста 2016“, Народно читалище "Напредък - 1920 г." и Модна къща „Перлита“. Медиен партньор е Българската телеграфна агенция.