Силно замърсената лагуна Мар Менор на испанското средиземноморско крайбрежие е първата екосистема в Европа, която получава правен статут на личност, съобщи ДПА.
Решението бе взето с голямо мнозинство от Сената в Мадрид, след като долната камара на парламента го одобри през април. Както и тогава, единствено крайнодясната популистка партия Вокс гласува против решението в сряда.
С приключването на правната процедура и публикуването на решението в официалния вестник, всеки гражданин, дори и да не е лично засегнат, може да се обърне към правосъдието в случаи на нарушаване на правата на най-голямата соленоводна лагуна в Европа.
Комисия от шестима представители на властите и седмина общественици ще контролира защитата на екосистемата на лагуната, консервацията и възстановяването й.
Плитката лагуна Мар Менор е застрашена от десетилетия предимно заради земеделски дейности, минодобив и туризъм в района. Свръхнаторяването на обработваемите земи стимулира растежа на водораслите. При горещи вълни липсата на кислород води до масово измиране на риби и водни животни.  През август температурата на водата в Мар Менор надвиши 31 градуса по Целзий.
През август миналата година пет тона мъртви морски животни бяха извадени от лагуната след няколко дни на температури на въздуха над 40 градуса по Целзий.