Премиерът на Израел Яир Лапид се срещна вчера в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк с министър-председателката на Обединеното кралство Лиз Тръс, която е заявила, че обмисля да премести британското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, предаде израелската агенция ТПС.
Лапид изрази "най-дълбоките си съболезнования, от свое име и от името на народа на Израел, по повод кончината на Нейно Величество кралица Елизабет Втора". Той поздрави Тръс с встъпването ѝ в длъжност и изрази "увереност, че под тяхно ръководство връзките между Израел и Обединеното кралство ще достигнат нови висоти в различни области, по-специално в икономиката, иновациите и сигурността", се казва в изявление на кабинета на Лапид.
Лапид изтъкна още "необходимостта от избягване на по-нататъшни компромиси с Иран и подчерта още, че очакванията на Израел са за постигане на по-дългосрочно и по-силно споразумение, което ще даде отговор на целия спектър от заплахи, произтичащи от Иран". Двамата обсъдиха и "продължаващото задълбочаване на двустранните връзки" и инструктираха екипите си да "ускорят преговорите по споразумение за свободна търговия".
Британският вестник "Дейли телеграф" съобщи, че Тръс е казала на Лапид, че може да премести посолството на Великобритания в Израел в Ерусалим.
Говорителка на Даунинг стрийт заяви, че Тръс е информирала Лапид "за преразглеждането на настоящото местоположение на британското посолство в Израел".
Лапид потвърди днес съобщенията в "Туитър" и благодари на Тръс, "която обяви, че обмисля преместването на британското посолство в Ерусалим, столицата на Израел - ще продължим да укрепваме партньорството между страните".
Когато изпълняваше длъжността министър на външните работи, Тръс пое ангажимент за преместване на посолството в писмо до консервативната организация "Приятели на Израел".
САЩ бяха първите, които направиха историческата стъпка през май 2018 г., а Гватемала последва примера им скоро след това. Няколко държави направиха същото, а други увеличиха дипломатическото си присъствие в града. През май Суринам обяви, че има планове да открие посолство в Ерусалим в близко бъдеще. Също през май президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви откриването на еквадорско бюро за иновации в Ерусалим.
През ноември 2021 г. президентът на Колумбия Иван Дуке беше в Ерусалим, за да открие официално офисите на Колумбийската служба за иновации в столицата. Бразилия и Хондурас имат търговски представителства в Ерусалим. Хондурас откри посолството си в Ерусалим през юни 2021 г., а Косово откри посолството си в града през март 2021 година. Доминиканската република, Малави и Екваториална Гвинея обявиха намеренията си също да открият посолства там.
 
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с израелската агенция ТПС).