Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич е провел в Брюксел работна среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, на която са били обсъдени започналия процес на скрининг, следващите дейности в преговорния процес и политическата ситуация в Северна Македония, съобщават от кабинета на вицепремиера.
„В истински и решаващ момент ние потвърдихме европейската перспектива на Северна Македония. Сега е най-важно да се фокусираме върху реформите и да останем на европейския път. Наше задължение и задача, която дължим на гражданите, е да осигурим просперитета и прогреса на страната”, е заявил на срещата Маричич. 
От своя страна Вархей е пожелал успешен скрининг и е изпратил послание, страната да остане ангажирана с европейския дневен ред за реформи, както и с изграждането на добросъседски отношения с България и напредъка в изпълнение на ангажиментите на двете държави.
На срещата са били обсъдени подготовката за подписване на споразумението с Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс", което ще се случи в средата на октомври. Обсъдени са били и теми от областта на икономиката, в очакване на предстоящата зима и предизвикателствата, породени от енергийната и икономическа криза, пише в съобщението. 
В Брюксел продължава скрининг-срещата по глава „Правосъдие, свобода и сигурност”, която ще продължи два дни, а през следващата седмица продължават срещите по глава 23 ”Правосъдие и основни права”.