Международният валутен фонд (МВФ) съобщи късно снощи, че ще предостави на Молдова достъп до 27 млн. долара, за да помогне на Кишинев да се справи с последиците от войната в Украйна и нарастващите цени на храните и енергията, предаде Ройтерс.
Заемът е част от по-голям пакет от 800 млн. долара, който може да бъде отпуснат на страната, ако тя подобри бюджетното си управлението и осъществи, наред с останалите препоръки, антикорупционни реформи.  
МВФ заяви, че въпреки последиците от нахлуването на Русия в Украйна и нарастващите разходи, които ще продължат да водят до стагнация на икономиката в краткосрочен план, правителството е постигнало напредък в реформите.
"Те (правителството) успешно изпълниха структурните ангажименти по отношение на бюджетното управление, надзора на финансовия сектор и укрепването на антикорупционното законодателство, като дори включиха допълнителни условия в подкрепа на фискалната структурна програма", се казва в изявлението на МВФ.
"Поддържането на тази набрана силна политическа инерция ще бъде от решаващо значение, за да се осигури допълнително финансиране", допълват от Фонда
Страната с население от 2,6 млн. души е разположена между Украйна и Румъния и от началото на руската инвазия през февруари хиляди украински бежанци я превърнаха в свой дом.
През юни Молдова получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.