Министрите на външните работи на Г-7 осъдиха ескалацията на конфликта в Украйна и обещаха да въведат "допълнителни санкции", след като Русия обяви частична мобилизация, в изявление, публикувано тази нощ, съобщи Франс прес.
Министрите "осъдиха умишлената ескалация от страна на Русия, включително частична мобилизация на резерви и безотговорна ядрена риторика" след среща в кулоарите на Общото събрание на ООН.
Министрите на Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Обединеното кралство, както и шефът на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел осъдиха и обявените от проруските власти в окупирания Донбас "фиктивни референдуми за суверенната територия на Украйна". Гласуването "не може да бъде свободно или честно", докато присъстват руски сили, добавиха те.
Страните от Г-7 трябва "да предприемат по-нататъшни целенасочени санкции". Те ще "поддържат икономически и политически натиск върху Русия", се обещава в изявлението.
"Предстои да проучим и приемем нови ограничителни мерки, както персонални, така и секторни", уточни Борел.
Министрите потвърдиха и ангажимента си "да завършат подготовката" за въвеждането на таван на цената на руския петрол.
Освен това те призоваха Русия да върне на Украйна контрола върху Запорожката АЕЦ, засегната през последните седмици от обстрел. Москва и Киев се обвиняват взаимно за тези инциденти.