Великобритания се съмнява в способността на Русия да приложи наредената частична мобилизация на 300 000 резервисти за войната срещу Украйна, съобщи ДПА.
"Русия вероятно ще изпитва затруднения с логистичните и административни предизвикателства пред събирането на 300 000 военнослужещи", заяви Министерството на отбраната в Лондон в днешната си разузнавателна справка за хода на войната. "Тя вероятно ще се опита да създаде нови формирования с много от тези войници, които едва ли ще бъдат боеспособни още месеци", добавя министерството.
Според британските военни частичната мобилизация е признак за слабост. "Този ​​ход на практика е признание, че Русия е изчерпала запасите си от желаещи доброволци да се бият в Украйна", се казва в справката. "Дори тази ограничена мобилизация вероятно ще бъде силно непопулярна сред части от руското население. Путин поема значителен политически риск с надеждата да генерира така необходимата военна сила".
Британското министерство на отбраната публикува всекидневни разузнавателни справки за хода на войната от началото ѝ през февруари. За Лондон това е начин да противодейства на разпространяваната от Москва версия на събитията. Русия обвинява Великобритания в целенасочена кампания за дезинформация, припомня ДПА.