Тазгодишната реколта от пшеница е с изключително високо качество в сравнение с последните седем-осем години, благодарение на добре свършена работа от всички по веригата. Това заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по време Консултативния съвет по зърното, съобщиха от Министерството на земеделието.
Според членовете на съвета произведеното в България зърно обезпечава високо качество на  хляба и хлебните продукти на българския пазар.
По представени на заседанието оперативни данни, в България тазгодишната реколта от пшеница достигна 6,3 млн. тона, при реколтирани 12 млн. декара и 525 кг среден добив. Най високи са добивите в Разград - 661кг/дка, следвани от област Добрич със среден добив 648 кг/дка. Прибрани са и 616 хил. тона ечемик при среден добив 498 кг/дка, от 124 000 ха.
По оперативни данни при реколтирани 30% от засетите площи с царевица към момента средният добив е 477 кг/дка, а при реколтирани 73% от площите със слънчоглед средният добив е 222 кг/дка.
Зърнопроизводителите представиха по време на заседанието основните проблеми, пред които са изправени в момента, сред които сушата през стопанската година, намножаване на неприятели, високата инфлация и сериозният ръст на цените на производствените ресурси, понижението на изкупните цени заради украинския внос на слънчоглед.
Министърът на земеделието припомни, че България е солидарна с Украйна, но българските производители в момента са сериозно засегнати от свръхпредлагането, затова и вече сме поискали от Европейската комисия (ЕК) да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар. Засилен е и контролът върху внесените партиди зърно.
На 14 септември зърнопроизводители от 17 града в страната протестираха заради нерегламентирания, по думите им, внос на украинско зърно, високите цени на горивата, торовете и препаратите, както и някои от условията на Зелената сделка на Европейския съюз. Селскостопански машини излязоха по пътищата в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Карнобат, Монтана, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Айтос.
На пресконференция в Националния пресклуб на БТА Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) заяви, че причините за недоволството са се трупали през времето, но са ескалирали през последните месеци дотолкова, че секторът е заплашен от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост. Това се дължи в голяма степен и на безконтролния и нерегламентиран внос на зърно от Украйна, който подбива цените на продукцията на българските земеделски производители.