Талибаните назначиха нов министър на образованието в Афганистан, дни след като ООН призова новите управници на страната отново да отворят училищата за момичетата след шести клас, предаде Асошиейтед прес.  
Откакто завзеха властта в Афганистан преди малко повече от година, талибаните ограничиха правото на образование за момичетата, въпреки първоначалните обещания да направят обратното. По данни на ООН миналата година повече от един милион момичета са били лишени от възможността да посещават средно и гимназиално училище.
Хибибула Ага, ръководител на Съвета на провинция Кандахар, бе назначен късно снощи за министър на образованието, заменяйки на поста Нурула Мунир. Решението бе огласено от говорителя на правителството на талибаните Забиула Муджахид.
Година след като талибаните завзеха властта в страната, а подкрепяното от западните държави правителство и армия се сринаха, ООН заяви, че е все по-обезпокоена, че ограниченията на талибаните върху образованието на момичетата, както и други мерки, ограничаващи основни свободи, ще задълбочат икономическата криза в Афганистан и ще доведат до по-голяма несигурност, бедност и изолация.
Това е трагична и позорна годишнина, заяви и. д. ръководител на мисията на ООН в Афганистан Маркус Потцел.
Талибаните твърдят, че работят по план за отварянето на средни училища за момичета, но не посочват срокове. Въпреки това изглежда, че в правителството на талибаните преобладават твърдолинейните привърженици, а жените са задължени да се покриват от глава до пети на обществени места, като се виждат само очите им.
Докато все още заемаше поста на министър на образованието, Мунир бе цитиран да казва при неотдавнашно пътуване до южната провинция Урузган, че хората в селските райони не искат да изпращат дъщерите си на училище, описвайки това като "културен проблем".
Талибаните обявиха също така, че молла Мохамед Мохсин Хашими, досегашен заместник-министър на вътрешните работи, ще стане губернатор на северната провинция Панджшер, където все още действат антиталибански опозиционни сили.