Международният наказателен съд (МНС) и агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроюст издадоха вчера насоки как е най-добре да бъдат събирани данни и свидетелски показания за военни престъпления, за да могат да бъдат използвани в съдилищата, предаде ДПА.
Голяма част от информацията, която може да бъде използвана за наказателно преследване на военни престъпления в Украйна, би могла да бъде предоставена от активисти и доброволци от неправителствени организации, затова международните правни институции искат да гарантират, че доказателствата са събирани по подходящ начин.
Насоките са приложими не само за ситуацията в Украйна, където се появиха твърдения, че руските войски са извършвали изтезания и злоупотреби на някои места, които са били под техен контрол след предприетото от Москва нахлуване. Но очевидно фокусът е върху случващото се в Украйна, като се има предвид продължаващата война там и фактът, че руските сили отстъпват територии, давайки възможност за разследвания и търсене на доказателства.
"Тези насоки ще стигнат до вас в момент, когато международният мир и правосъдие са подложени на значителен натиск", се казва в изявление, придружаващо наръчника. "Този момент обаче също така поражда подновена и глобална подкрепа за действия, насочени към търсене на отговорност за значими международни престъпления и нарушения на човешките права", се посочва в изявлението.
Насоките призовават тези, които установяват фактите на място, да следват основни процедури при събирането на снимки, видеоматериали и изявления в конфликтни зони. Според главните ръководни принципи те би трябвало да не причиняват вреди, да запазват обективност, да искат разрешение преди вземането на информация или изявления и да се подготвят за всяка мисия, включително да правят планове за сигурността.
Наръчникът съдържа съвети за интервюирането на хора, които са били в зони на конфликтни, включително как е най-добре да се отнасят с тези, които може да са били травмирани.