Представяне на томове, поетични четения и дебати са включени в програмата на Румъния на Панаира на книгата в Гьотеборг с участието на Румънския културен институт (РКИ), чрез Националния център за книга (CENNAC) и РКИ-Стокхолм, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес, като се позовава на прессъобщение на РКИ, изпратено на сряда.
Корина Опроае (поет, преводач), Стефан Константинеску (режисьор, визуален артист), Корина Иля (изследовател, визуален артист), Арина Стоенеску (редактор, преводач, писател) са сред румънските гости на това издание, които ще присъстват на събития на различни етапи на панаира.
Според РКИ тазгодишната румънска програма включва представяне на книги, публикувани наскоро в шведското пространство, четене на поезия, дебати за самотата и изолацията, климатичната криза и изследването на космоса, но също така и свързано събитие, организирано от престижния „Център Хазелблад“, разположен в Музея на изкуствата в Гьотеборг.
В четвъртък на поетичната сцена ще бъдат четени стихове от Корина Опроае, чиято антология „Ранна вечност“ („Tidig evighet/O eternitate timpurie“) беше издадена на шведски през 2020.В петък ще бъде представена книгата „Ноевият ковчег – невероятен комплект за оцеляване в космоса“ в присъствието на авторите Стефан Константинеску и Корина Иля и шведския куратор Мария Ланц, сътрудник на тома.
Също в петък поетесата и преводач Корина Опроае и шведският поет, преводач и издател Бенгт Берг ще бъдат гости на семинара „Изкуството да пишеш и превеждаш поезия“ за процеса на превод и писане на стихове в настоящия контекст, последван от четене на поезия на румънски и шведски.
Предстои пускането в продажба на детската книга „Яйчена черупка“ („Aggskal/Coaja de ou“), резултат от сътрудничеството между шведската авторка Талия Полак и румънската илюстраторка Оана Акице. Събитието се организира съвместно с издателство „Пионер Прес“. Шведската писателка Талия Полак и румънският редактор Арина Стоенеску ще обсъдят наскоро публикувания том и значението на двуезичната детска литература и нейното популяризиране в Румъния и Швеция, съобщава РКИ.
Дебатът "Самота и изолация - свобода или затвор?" е насрочен за събота и е организиран в сътрудничество със стокхолмския клъстър на Европейските национални институти за култура (EUNIC).
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)