Съюзът на учените в България (СУБ), Съюзите на физиците (СФБ), на математиците (СМБ) и на химиците (СХБ) в България организират на 30 септември в Националния пресклуб на БТА пресконфенция по повод Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие и "Европейската нощ на учените". Това съобщиха научните организации.
В пресконференцията ще участват Кирил Вълчев - генерален директор на БТА, чл.-кор. Александър Драйшу, проф. д.н. Диана Петкова, проф. д.н. Петър Бойваленков, проф. д.н. Венко Бешков.
На пленарната сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН), състояла се на 2 декември 2021 г. в Ню Йорк, с консенсус бе приета Резолюция за провъзгласяването на 2022 г. за Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие (МГФНУР). Този акт на ООН е осъществен по предложение на Международния съюз по чиста и приложна физика (International Union of Pure and Applied Physics IUPAP), на който България, представлявана от Съюза на физиците в България (СФБ), е член.
По този повод, по предложение на СФБ, в България беше сформиран Национален организационен комитет от представители на национални институции и обществени организации в областите на фундаменталните науки и техните приложения и образованието за отбелязване на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие чрез редица събития, които ще популяризират постиженията на фундаменталните науки и приложенията им за решаването на редица проблеми, пред които човечеството и в частност българското общество са изправени днес.
Събития, посветени на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие, са включени и в програмата на "Европейската нощ на учените - 2022" у нас, която ще се проведе на 30 септември (петък).
На пресконференцията ще бъдат представени акценти от Националната програма за отбелязване на МГФНУР и от "Европейската нощ на учените - 2022", по проекта K-trio.
По време на пресконференицята ще бъде подписан договор между Българската телеграфна агенция (БТА), представлявана от нейния генерален директор Кирил Вълчев, и председателите на Съюза на учените в България, Съюзите на физиците (СФБ), математиците (СМБ) и химиците (СХБ) в България за съвместна дейност за насърчаване развитието и популяризиране на различни инициативи и събития за популяризиране сред обществеността на постиженията в съответната научна област и за ползите от тях за решаване на редица проблеми, пред които обществото е изправено днес. Така те ще направят достояние на обществеността ролята и значението им, както и ще съдействат за развитието на самата науката.
Информация за предстоящите събития ще се получава чрез БТА и от българския сайт на Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие , както и от сайта на Съюза на физиците в България.